Sofia Rubina suvi möödus töömesilase kombel

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna õhtul Pärnus esinev Sofia Rubina jagab end edukalt töö ja USAs õppimise vahel ning valmistub peagi avaldama uut plaati elektroonilise muusikaga.
Täna õhtul Pärnus esinev Sofia Rubina jagab end edukalt töö ja USAs õppimise vahel ning valmistub peagi avaldama uut plaati elektroonilise muusikaga. Foto: Maria Vahuri

Täna õhtul pakub Pärnu kesklinnas puhveti A.P.T.E.K. terrassil lõõgastavat öögruuvi džässilaulja Sofia Rubina, kelle suvi on möödunud töö tähe all.

“Puhata ei ole sel suvel üldse saanud,” tõdes Rubina Pärnu Postimehele antud intervjuus. “Randa olen jõudnud vaid korra ja siiski sadas vihma.”

Seal jättis toreda mulje

Rubina töine suvi algas veefestivali “Watergate” ajal Pärnu Vallikäärus, kus ta soojendas kõrvuti teiste Eesti artistidega maailmakuulsat soulitähte Seali.

“Ega ma Sealiga palju rääkida saanud, meil oli selline small talk,” meenutas Rubina. “Ta jättis endast hästi südamliku inimese mulje. Seal teeb hästi huvitavat popmuusikat ja minu arust on tegu tänapäeva ühe kvaliteetsema tegutseva artistiga. Sting ja nüüd Sealgi on mu lemmikartistid. Olin Pärnus Seali kontserdist täiesti vaimustuses. Tema muusikas on palju jazz’i elemente.”

Sealt edasi on lauljatar jaganud end eri projektide vahel nii Eestis kui välismaal.

“Väga palju olen esinenud festivalidel, viimati “Leigo järvemuusikal”,” märkis Rubina. “Suvel ei möödunud ükski nädalavahetus kontserti andmata.”

Laulja seletusel kuulub ta põhitähelepanu praegu kolmele ettevõtmisele. “Dream of Tomorrow on rohkem elektroonilise muusika projekt, millega osalesin ka eurolaulu konkursil,” rääkis Rubina. “On veel Villu Veski ja Sofia Rubina kvintett ning Kaks Roosi, mis teeb juudi muusikat. Samuti peab palju proovi tegema, et muusika ilusamini kõlaks.”

Viimasena mainitud koosseisuga ilmus Rubinal kevadel plaat “Two Roses”, millelt leiab juudi traditsioonilist rahvamuusikat džässi võtmes. Helikandja teenis positiivse arvustuse Pärnu Postimeheltki.

Küsimusele, mis muusikastiil teda kõige paremini iseloomustab, on Rubina sõnutsi üldse keeruline vastata. “Nimetaksin enda tehtavat muusikat improvisatsiooniliseks,” märkis laulja. “Improvisatsioon on mulle ikka põhiline. Stiilide puhul on raske end määratleda, sest mu muusikas on ju nii folki, souli kui jazz’i.”

Läheb Ameerikasse plaati tegema

Tiheda töögraafiku kõrvalt õpib Rubina teist aastat USAs Berklee kolledžis põhiainena jazz-laulu. Selle raames on laulja osalenud eri kursustel, näiteks õppinud India muusikat.

“Berklees on õpetajad maailma tippmuusikud, seega on seal väga huvitav,” kinnitas Rubina. “Hea, et sain Eestist väikese toetuse seal õppimiseks. Lähen sügisel sinna neljandaks semestriks ja arvan, et pärast seda tulen Eestisse tagasi.”

Kuid enne koju naasmist tahab laulja lõpetada USAs projektiga Dreams of Tomorrow plaadi salvestamise. “Leidsin paar huvitavat produtsenti, kellega tahaksin koostööd teha,” avaldas Rubina. “Sel aastal kindlasti plaati valmis ei saa, loodetavasti ilmub ta järgmise aasta alguses. Et tegu on elektroonilise muusikaga, jõuab mõni lugu plaadilt ehk ka klubidesse.”

Kuigi muusika kõrvalt eriti aega üle ei jää, üritab Rubina käia paar–kolm korda nädalas ujumas. “Sport on asi, millega iga inimene peaks tegelema,” lisas ta. “Ujumine on mulle alati meeldinud ja harrastan seda regulaarselt juba mitu aastat.”

Täna Pärnus A.P.T.E.Kis kontserdil esitab Rubina funky’likke ja house’i laadis lugusid. Lauljatar lubab mõnda lugu uuel aastal ilmuvalt plaadiltki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles