Tõnis Mägi juubeldab

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Mägi tähistab neljas linnas oma 60. juubelit.
Tõnis Mägi tähistab neljas linnas oma 60. juubelit. Foto: Toomas Huik

Üle Eesti neljas linnas koos Politseiorkestri ja dirigent Kaido Kodumäega oma 60 aasta juubelit tähistav legendaarne muusik Tõnis Mägi toob kuulajani uues kuues nii kunagised hitid kui päris uut muusikat.

"Tegelikult on juubelikontsert ühtlasi mu uue plaadi "Kiik ja kirik" esitlus, mis on tehtud samuti koos Politseiorkestriga," rääkis Mägi 24tunnile. "Plaat koondab minu kirjutatud muusikat alates Music Seifi aegadest kuni tänapäevani."


Lubab omanäolist kontserti

Laulja sõnade järgi on kõik lood täiesti uues arranžeeringus ja nii peaks kontserdile minejad olema valmis üsna mitmeks üllatuseks. Pealegi tuleb esitusele mõni päris uus pala.
"Näiteks kunagine Music Seifi rokklugu "Doktor, aita" on nüüd hoopis svingilik," avas Mägi. "Teen esimest korda puhkpilliorkestriga koostööd, seega on see koostöö mu enda jaokski huvitav."

Tuleviku kohta ei tahtnud Mägi midagi lubada, sest tulevast aastast kontsertidele kehtima hakkav 18protsendiline käibemaksumäär seab laulja arvates kontserdikorraldajatele üsna suured piirangud.
"Arvan, et kontserte jääb tulevikus üldse vähemaks," sõnas Mägi. "Teeme need juubelikontserdid ära ja siis vaatame, mis edasi saab."
Tänaõhtusel ligi kahetunnisel kontserdil esitab Mägi kokku 20 lugu.

Tõesti juba 60aastaseks saanud Mägi pärineb muusikainimeste perekonnast, mistõttu varane huvitumine muusikast, esiotsa kitarrimängust, on arusaadav.
Kontserdi pressiteate kohaselt oli Mägi see, kes tõi 1960. aastatel Eestisse Lääne biitmuusika, mille järel sündis kohalikke bände vähemalt mõnda aega kiirusega keskeltläbi üks uus ansambel päevas. Nüüdne juubilar alustas oma kuulsusrikast muusikuteed 1965. aastal ansamblis Juuniorid, aasta hiljem kolis ta Rütmikutesse. Laulumehena sai Mägi tuule tiibadesse ansamblis Baltika.

Tõusis Venemaal staariks

Venemaal tõi Mägile kuulsuse nii ansambli Laine kui Muusik Seif ridades tuuritamine. Kodukamaral tõusis Mägi iidoli seisusesse 1987. aastal loodud Ultima Thules laulva revolutsiooni päevil isamaalisi laule esitades. Nii pärineb Tõnis Mägilt ärkamisaja üks tuntumaid laule "Koit".

1948. aasta 18. novembril Tallinnas sündinud laulja, helilooja ja näitlejaga koos laval olev Politseiorkester koosneb veerandsajast muusikust. 1992. aastal asutatud orkester esineb kultuuri- ja spordiüritustel, muusikafestivalidel ja rongkäikudel ning annab kontserte vabaõhuüritustel.
Orkester on teinud koostööd paljude lauljate, kooride ja ansamblitega. Orkestri eesmärk on olnud traditsioonilise puhkpilliorkestri ampluaa ja kõlapildi avardamine ning tänapäevastamine.

1994. aastast on Politseiorkestri dirigent Kaido Kodumäe. Pärast Tallinna pedagoogikaülikooli orkestrijuhtimise eriala lõpetamist asus ta saksofonimängijana tööle Politseiorkestri eelkäija, sisekaitse operatiivrügemendi orkestrisse. Dirigenditöö kõrval mängib Kaido Kodumäe bigbändis ja orkestri väiksemates koosseisudes kitarri.

Pärnu kontserdi piletid on välja müüdud!

Tõnis Mägi juubelikontsert "Kiik ja kirik"
4. detsembril Jõhvi kontserdimajas.
5. detsembril Pärnu kontserdimajas.
6. detsembril Tallinnas Estonia kontserdisaalis.
7. detsembril Tartus Vanemuise kontserdimajas.
Jõhvis, Pärnus ja Tallinnas algab kontsert kell 19 ning Tartus kell 16.

Tõnis Mägi (laul ja klaver),
Politseiorkester,
dirigent Kaido Kodumäe.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles