Aju sööv amööb nõudis USAs juba teise ohvri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naegleria fowleri erinevad arenguetapid
Naegleria fowleri erinevad arenguetapid Foto: Wikipedia.org

Parasiit, keda tuntakse kui ajusöövat amööbi, on USAs nõudnud juba teise ohvri.

Virginias Henrico maakonnas elav üheksa-aastane Christian Strickland nakatus, olles käinud kalastuslaagris, kirjutab Yahoo News.

Ta suri ajupõletiku tagajärjel 5. augustil.

Sel nädalal teatasid Virginia osariigi tervishoiuametnikud, et poiss suri ohtliku amööbi Naegleria fowleri´ga nakatumise tagajärjel.

«Kahjuks on üks selle parasiidiga nakatumise tagajärjel surmajuhtum. Selle tõttu peaksid inimesed ujudes ettevaatlikud olema,» sõnas arst Keri Hall.

Selle kuu alguses nakatus surmava amööbiga Virginia osariigi St. Johni jões sukeldunud Courtney Nash.

Ohvri ema Patricia Nashi sõnul oli Courtney juba varem otsustanud, et temast saab organidoonor.

«Me saame teiste inimeste elu imeliseks muuta, igas raskuses on positiivne pool,» sõnas Patricia Nash, kelle tütar oma organid teistele annetas.

Kahulikke amööbe leidub tavaliselt soojas, seisvas vees nii järvedes, jõgedes kui tiikides.

«Parasiidid liiguvad ninna, sealt edasi aga ajusse. Tavaliselt tekib selle tagajärjel ajukelmepõletik. Sümptomiteks on palavik, uimasus, kaela kangus ja peavalu,» sõnasid asjatundjad.

USAs on ajavahemikul 2001 – 2010 olnud 32 parasiitide infektsiooni. Kaasa arvarud ka kahe lapse juhtumid, kes nakatusid 2002. aastal Phoenixi kraaniveest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles