Ellen Arnover, Elukiri
Kasutagem täiuslikult ära aeg, kui kodumaal, koduaias kasvanud aedvili oma parimas värskuses ja küpsuses meie toidulauale jõuab.
Ellen Arnover, Elukiri
Kasutagem täiuslikult ära aeg, kui kodumaal, koduaias kasvanud aedvili oma parimas värskuses ja küpsuses meie toidulauale jõuab.
Aedviljasalat kahte moodi kastmega
neljale
150 g lehtsalatit
1 paprikakaun
150 g šampinjone
3 tomatit
1 suvikõrvits
vinegrettkaste:
2 sl veiniäädikat
6 sl rapsiõli
0,5 tl soola,
0,5 tl värskelt jahvatatud musta pipart
1 kõvakskeedetud muna
0,5 tl sinepit
tilli, peterselli
lisandiks:
2 küüslauguküünt
2 sl rapsiõli
2 röstsaiaviilu
Vinegrettkastmeks segada kahe supilusikatäie äädikaga sool ja pipar, vähehaaval lisada vispliga segades kuus supilusikatäit rapsiõli. Kastmekogus poolitada, valades eraldi kausikestesse.
Kollane kaste: keedetud munakollane hõõruda sinepiga lahti, munavalge hakkida ning lisada mõlemad esimesse kausikesse.
Roheline kaste: hakitud maitseroheline panna teise kausikesse ja püreestada nuimikseriga ühtlaseks.
Kuumutada pannil kaks supilusikatäit rapsiõli, praadida selles kergelt läbi tükeldatud küüslauguküüned ja lisada kuubikuteks lõigatud röstsai. Praadida kuni saiatükkide kerge pruunistumiseni.
Lehtsalat ja aedvili pesta, tükeldada ja jaotada portsjoniteks. Peale raputada praetud saiakuubikuid. Kastet pakkuda eraldi, et igaüks saaks valida, kas ta soovib kollast, rohelist või tahab mõlemat proovida.
Munad roheluses
neljale
8 suurt muna
2 sl võid
2 sl nisujahu
0,5 l puljongit (lahustuvat), nt aedvilja- või kanapuljong
1 sl sidrunimahla
0,5 tl mahedat sinepit
2 sl maitsestamata jogurtit (hapukoort)
(soola)
veidi musta pipart
2 sl hakitud petersellilehti
2 sl hakitud murulauku (sibulapealseid)
2 sl hakitud tilli
lisaks veel 2 sl maitserohelist omal valikul
Kastme valmistamiseks võtta väiksem paksu põhjaga pott, sulatada selle põhjas või, lisada jahu ja kuumutada koos pidevalt segades läbi. Valada vähehaaval juurde puljong, pidevalt segades lasta keema tõusta ja madalal kuumusel mõni minut hautada. Tõsta pliidilt.
Segada omavahel sidrunimahl, sinep, jogurt ja värskelt jahvatatud must pipar ning lisada kastmele. Maitseroheline hakkida hästi peeneks ja segada samuti kastmega.
Keeta munad, koorida ja poolitada, asetada salatitaldrikutele – igale sööjale kaks muna – ja valada peale külma kastet.
Kõrvale pakkuda värskelt küpsetatud suitsupeki-sibula muffineid.
Kiir-ahjuroog munadest ja sardellidest
viiele
10 kõvaks keedetud muna
75 g pehmet võid
1 sl majoneesi
2 sl hapukoort
1 sl hakitud peterselli
3 sl hakitud tilli
2 tl paprikapulbrit
soola, pipart
4 sl riivsaia
3 sl riivitud juustu
5 sardelli pikuti poolitatult
Munad koorida, poolitada ja munakollane välja võtta. Munakollased segada läbi pehme või, majoneesi, hapukoore, paprika ja hakitud maitserohelisega. Kümme munavalgepoolikut hakkida kergelt läbi ja lisada samuti kollase massi hulka. Ülejäänud kümme täita saadud seguga.
Ahi kuumutada 200 kraadini. Panna sardellipoolikud vaheldumisi täidetud munadega rasvainega määritud ahjupannile ja puistata peale juustu-riivsaia segu.
Küpsetada ahjus 10 minutit.
Grillipeo kapsasalat
30 minutit
pool kapsapead
4 munakollast
1 tl mahedat sinepit
1 tl suhkrut
soola, pipart
1 dl piima
1 sl valgeveiniäädikat
Pool kapsapead lõigata veel kord pooleks, eemaldada juurikas ja hakkida peeneks. Hakitud kapsas puistata rohkesse keevasse vette ja keeta vaid kaks minutit (s.t blanšeerida). Valada sõelale ja lasta jahtuda.
Kastmeks segada vispliga läbi toored munakollased, sinep, suhkur, sool, pipar, piim ja kuumutada potis veevannil kuni kaste muutub kreemjaks. Jahutada ja maitsestada veiniäädikaga. Segada kapsaga ja lasta enne pakkumist paar tundi külmkapis seista.
Grillipeo pitsaleib
kümnele – 1,5 tundi
Pitsaleib nõuab tingimata oliiviõli, siin ei tule rapsiõliga asendamine kõne allagi.
800 g nisujahu
50 g pärmi
1 tl suhkrut
100 + 40 ml oliiviõli
1 klaasitäis vett
0,5 tl lauasoola või jahvatatud meresoola
jämedat meresoola
2 sl nn Provence’i maitsetaimesegu (majoraan, tüümian, rosmariin, basiilik, pune)
1 küüslauk
Sõeluda jahu suurde kaussi, vajutada keskele lohk, pudistada sinna pärm ning puistata peale suhkrut ja 2 sl käesooja vett. Katta rätiga ja lasta soojas kohas seista 15 min.
Segada jahu ja pärm omavahel ning lisada 100 ml oliiviõli, 200 ml leiget vett, 0,5 tl lauasoola ja tainas korralikult läbi sõtkuda. Lasta kerkida kuni 40 min. Kuumutada ahi 220 kraadini.
Kerkinud tainas kergelt sõtkuda ja jagada kaheks tükiks. Kaks ahjuplaati katta küpsetuspaberiga, rullida tainas üle plaadi laiali ja jätta servad veidi kõrgemaks. Määrida tainast ülejäänud oliiviõliga, puistata peale värskeid maitsetaimi või Prantsuse salatimaitseainet, meresoola ja küüslauguseibe.
Küpsetada üksteise järel ahju keskosas leibu 20–25 min.
Lõigata tükkideks ning pakkuda grilltoitude ja salatite kõrvale.
Suitsupeki-sibula muffinid
kuuele
200 g suitsupekki
1–2 keskmist sibulat
5 dl jahu
3 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl söögisoodat
0,5 tl soola
2 muna
3 sl hapukoort
1,5 dl piima
1 sl seesamiseemneid
Väikesteks kuubikuteks lõigatud suitsupekk praadida pannil läbi ja tõsta majapidamispaberile nõrguma. Hakitud sibul praadida pannile jäänud rasvas läbipaistvaks.
Suures kausis segada omavahel jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool.
Munad, piim ja hapukoor kloppida vispliga läbi väiksemas kausis. Valada jahu hulka ja segada õrnalt läbi. Viimasena segada tainasse pekk ja sibul.
Tõsta tainast muffinivormidesse ja puistata peale seesamiseemneid. Küpsetada 200 kraadi juures kuni 20 min.
Pakkuda soojalt salatikõrvaseks.
Punasesõstramuffinid
neljale
100 g pehmet võid
200 g suhkrut
2 tl vanilliinsuhkrut
2 muna
terake soola
250 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl keefirit või hapendatud petti
1 klaas punaseid sõstraid
Puisteks:
tuhksuhkrut
Kuumutada ahi 200 kraadini. Vahustada pehme või koos suhkruga, lisada üksteise järel munad, vanilliinsuhkur ja terake soola. Jahukogus segada küpsetuspulbriga, lisada vahustatud võile vaheldumisi petipiimaga. Viimasena puistata tainasse marjad. Tõsta tainas muffinivormidesse.
Küpsetada kuni 25 minutit, jahtunult puistata üle tuhksuhkruga.