Uuri lähemalt laupäval toimuva Vabaduse laulu meelespead

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauluväljak.
Lauluväljak. Foto: Liis Treimann / Postimees

Sel laupäeval, 20. augustil tähistab Eesti rahvas koos oma sõpradega 20 aasta möödumist Eesti taasiseseisvumisest. Tallinna lauluväljakul sel päeval toimuva Vabaduse laulu korraldajad ootavad kõiki ühispeole ja tuletavad meelde, et selgi peol kehtivad teistelt suursündmustelt tuttavad reeglid.

Kontsert Vabaduse laul algab Tallinna lauluväljakul kell 18 ja lõppeb pärast südaööd, lauluväljaku territoorium avatakse aga juba kell 17. Korraldajad soovitavad peole tulla piisava ajavaruga, et saaksite endale ja oma perele parima koha. Et kontsert on kõigile tasuta, võid valida just endale sobivaima paiga – kontserti saab jälgida lava ees püsti seistes, pinkidel ja murul istudes. Ratastoolis inimestele on spetsiaalne ala kontserdi jälgimiseks tuletorni poolsel invatribüünil.

Lisaks heale tujule soovitame kaasa võtta istumisalused, heitliku ilma puhul eelista vihmakeepi vihmavarjule, kuuma ilma puhul kata pea ja tarbi piisavalt vedelikke vältimaks kuumarabandust ning varu ka piisavalt sularaha, sest kogu kaubandus toimub kontserdil sularaha eest – lauluväljakul on vaid paar sularahaautomaati ja Swedbanki pangabuss.

Tuletame meelde, et kontserdile ei pääse oma söögi ja joogiga, mis iganes tuli- ja külmrelvade, pürotehnika, laserpulkade, ohtlike ainete ja esemetega, alkoholi ja narkootikumidega, loomadega, jalgrataste, rulluiskude ja ruladega ega tugevas joobes, agressiivselt käituvad või teisi häirivad isikud; ärge võtke kaasa ka suuri kotte või ebavajalikke esemeid. Igaks juhuks on korraldajad Oru väravas avanud ka tasuta pakihoiu.

Põhja Prefektuuri Ida politseijaoskonna juht politseimajor Tarvo Ingerainen tuletab meelde, et suurpidude puhul on rahva seas ka pahataktlikke inimesi, kes on valmis kellegi tähelepanematust ära kasutama ning järelevalveta asju hea meelega «oma hoole alla» võtma. «Kindlasti tuleks oma vara suhtes tähelepanelik olla ning võimalikult vähe väärtuslikke asju endaga kaasa võtta», soovitas Ingerainen.

Arvestada tuleb ka sellega, et aega kulub ka peale kontserti lauluväljakult lahkudes. Seepärast jäta auto koju ning eelista kohaletulekuks ühistransporti või jalgratast. Mere väravas on avatud Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 jalgrattaparkla, mis on avatud kella 16.45 kuni 01.00 öösel. Mere väravate esises parklas on kohad ka invasõidukitele. Ühistranspordi sõidugraafikut on kontserdipäeval erandkorras pikendatud kella 01.00 öösel. Autojuhtidel soovitab politsei jätta oma sõiduk pigem lauluväljakust veidi eemale, sest nii pääseb pärast ürituse lõppu kiiremini liikuma.

«Loomulikult tuleb autot parkides järgida kõiki liikluskorraldusvahendeid ning väga tähelepanelik tuleks olla jalakäijate suhtes,» manitses Ingerainen. «Nii autojuhtidel kui jalakäijatel tuleb muidugi varuda ohtralt kannatust ning jääda kaasliiklejate suhtes mõistvaks, sest kui tuhanded inimesed pärast ürituse lõppu korraga kesklinna poole hakkavad liikuma, on liiklusseisakud üsna paratamatud», nentis politseimajor.

Autojuhtidele tuletame meelde, et väga tähelepanelikult tuleb jälgida ja järgida peatumise ja parkimise märke. Parkida saavad väga vähesed «Vabaduse laulu» külastajad Pirita teel alates LaFerme keskusest Pirita Selverini ning Narva maanteel alates Smuuli teest Katleri tänavani ning Smuuli teel kuni Narva maanteelt Liikuri tänavani.

20. augustil on Narva maantee Russalaka ja Smuuli tee vahelisel lõigul üldiseks liiklemiseks suletud.

Ingeraineni sõnul hoiavad nii politsei kui turvaettevõtte töötajad kindlasti silma peal alaealistel, et nad alkoholi ega tubakatooteid ei tarbiks. «Samuti tuleb alla 16-aastastel noortel, kes tulevad kontserdile vanemateta, meeles pidada, et täiskasvanud saatjata tohivad nad suvekuudel väljas olla kella 24ni,» meenutas Ingerainen. Politseil on põhjendatud kahtluse korral õigus küsida isikut tõendavat dokumenti.

Lastevanematel, kes oma väikseid lapsi kaasa võtavad, tuleb jälgida, et võsukesed alati lähedal oleksid. Laste riiete külge või käe peale võiks kinnitada vastupidava paberlipiku koos vanemate kontaktandmetega ning eelnevalt kokku leppida, kuidas käituda, kui rahva seas oma lapsevanemad kaotatakse. Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 infotelkides ning leiubüroos (Oru värava juures, lahti kella 01.00 öösel; hiljem antakse leitud asjad üle politseile) jagavad vabatahtlikud riietele kleebitavaid silte, kuhu saab samuti oma andmed kirjutada. Lapse kadumisel tuleb vanematel koheselt pöörduda lähima turvatöötaja poole.

«Vabaduse laulu» korraldajad ja politsei teeb suurpeole tihedalt koostööd sündmust turvava OÜ-ga Meeskond. Peol tuleks kindlasti täita turvatöötajate korraldusi, kuna nemad vastutavad seal avaliku korra eest. Lauluväljaku territooriumil ning selle ümbruses tagab üritusega seoses avaliku korda ja liiklusturvalisust politsei. Kontserdil on kohal kiirabi, päästeteenistus ja politsei ning esmaabipunktid.

Kodulehelt www.20.ee saad endale välja printida ülevaatliku lauluväljaku ala plaani. Tutvu aegsasti kontserdi infomaterjalidega ja platsi plaaniga. Soovi korral edastame platsi plaani ka ajakirjanikele.

20. augustil esinevad Tallinna lauluväljakul Eesti ansamblid ja muusikud Justament, Riho Sibul, Mari Kalkun, Dagö, Vaiko Eplik, Jaak Johanson, Malcolm Lincoln, Iiris, Jarek «Chalice» Kasar, Ewert & the Two Dragons. Välisriikidest tulevad koos Eesti rahvaga sündmust tähistama ja esinema Sinead O’Connor Iirimaalt, saami revolutsionäär Mari Boine Norrast, akordionist Kimmo Pohjonen saabub lavale ühes Soome profimaadlejate ja orkestriga, veel astub üles Läti staadionirocki-ansambel Brainstorm ning kodupubliku ees on ka pikisilmi tagasi oodatud Kerli, kes teeb üllatusloo koos Rein Rannapiga.

Oma tervitused Eesti rahvale ütlevad Eesti Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves ja Euroopa kultuuripealinna Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Südaööl avab Islandi president Ólafur Ragnar Grmsson lauluväljakul pidulikult 21. augustil üle Tallinna linna toimuva Islandi päeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles