Massipsühhoos Vabaduse väljakul - dalai-laama kohtus rahvaga

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tiibeti usujuht dalai-laama Tenzin Gyatso kohtus täna kell 14.10 Vabaduse väljakul rahvaga.

Vabaduse väljakule oli kogunenud hulgaliselt inimesi.

Dalai-laama pidas kõne «Kõikehõlmav vastutus» («A Call for Universal Responsibility»).

«Nii Tiibetis kui ka väljaspool seda on Tiibeti lipp väga oluline,» sõnas dalai-laama. Tema sõnul oli ta 1954. aastal Hiina Rahvavabariigi juhi Mao Zedongiga kohtudes oli viimane lubanud, et Tiibeti lipp võib alles jääda.

«Kui tekivad probleemid ja Hiina võimude poolt öeldakse, et see on separatistlik, siis 1954. aastal Mao Zedongiga kohtudes ta küsis minult, et kas sul on oma lipp, ma vastasin kergelt kõheldes, et jah, on küll. Siis ta ütles: jah, see võib alles jääda. Nii et kui tekivad probleemid, siis võite öelda, et mul on olemas luba Mao Zedongilt,» sõnas usjuht.

Dalai-laama ütles, et majanduskriisi põhjuseks on ahnus. «Selle põhjustasid firma juhid, kes on ahned ja omakasupüüdlikud. Nad varjavad tõde avalikkuse eest.»

«Sõdasid me ei hoia sellega ära, kui me ainult palvetame ja laseme tuvisid lendu. Rahu loomine sõltub meist endist. Rahu ei tähenda muidugi probleemide puudumist. Me ise loome oma raskused. Me oleme liiga isekad. Kaastunne on see, kuidas saame probleeme lahendada. Me peame austama teisi, mitte olema omakasupüüdlikud.»

Dalai-laama ütles oma kõnes, et inimesed ei hooli keskkonnast. «Mitte hoolimine hävitab haridust. Kool peab seisma ka selle eest, et ka hing oleks puhas ja meil oleksid õiged väärtused. Praeguses materiaalses ühiskonnas on see keeruline.»

Peale seda viib dalai-laama isiklikult läbi liivamandala kokku pühkimise rituaali Harju tänaval mandalatelgis. Mandala kokku pühkimisega rõhutatakse üht olulisimat arusaama budismis – kõigel, millel on algus, on ka lõpp. Selle sündmusega lõppeb dalai-laama visiidi teise päeva ametlik osa, kuid mitmed meeleolukad sündmused jätkuvad.

Kohe peale liivamandala kokkupühkimist Harju tänaval liiguvad mandala valmistanud dalai-laama isikliku kloostri Namgjäli mungad kalaranda, et puistata värviline liiv merre. Kõigil huvilistel on võimalik kalarannas vaadata, kuidas jahiga merele sõitnud mungad liiva merre puistavad. See sündmus toimub orienteeruvalt kell 16.15.

Õhtul saab aga Harju tänavale paigutatud välikinost kell 20.30 ja 21.00 jälgida teleintervjuusid dalai-laamaga ning pärast seda järgneb Martin Scorsese mängufilm «Kundun», mis räägib XIV dalai-laama noorusaastatest.

Enne Vabaduse väljaku kõnet kohtub Tema Pühadus Riigikogu Tiibeti toetusrühma liikmetega ning Eesti, Läti ja Leedu parlamendi liikmete ja Euroopa parlamendi esindajatega.

Homme annab Tartu Ülikooli rektor Alar Karis dalai-laamale üle Tartu Ülikooli audoktori medali Tallinnas Teaduste Akadeemia saalis ning sündmus jätkub dalai-laama loenguga teemal «Budism ja teadus». Seda üritust on samuti võimalik jälgida ka online ülekandes aadressil: http://www.videoteam.ee/dl/

Dalai-laama viibib Eestis Budismi Instituudi ja Riigikogu Tiibeti toetusgrupi kutsel. Eestit külastab Tema Pühadus juba kolmandat korda (1991, 2001 ja 2011).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles