Jälgi tibude koorumist veebikaamera abil

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tibude koorumist on näha veebis
Tibude koorumist on näha veebis Foto: Tallegg

Alates tänasest saab Talleggi ja AHHAA teaduskeskuse kodulehel reaalajas jälgida tibude koorumist munast.

«Ülekanne saab teoks koostöös Tartu AHHAA teaduskeskusega ning pakub loodetavasti huvi nii suurtele kui väikestele,» ütles Krista Kalbin AS Talleggist.

Fakte tibude veebikaamerast:

  • Haudemunad, millest tibud kooruvad, saabuvad AHHAA teaduskeskusesse Talleggist kaks korda kuus spetsiaalses termokastis. Seejärel säilitatakse mune veinikülmkapis, mis on tavakülmikust soojema sisetemperatuuriga. Haudemune tuleb hoida stabiilselt 15-16 kraadi juures.
  • Enne koorumist on võimalik tibuloote arengut jälgida ovoskoobi abil. Ovoskoop valgustab muna läbi ja siis on läbi koore näha, kuidas tibu muna sees areneb.

  • Tibu haudumisprotsess kestab 21 päeva.
    AHHAA teaduskeskuses asendab hauduvat kanaema alguses täisautomaatne inkubaator, mis hoiab neid 37,7 kraadi juures ja keerab mitu korda päevas. 3 päeva enne haudumisperioodi lõppu viiakse munad inkubaatorist elu saali kunstema alla. Seal saavad juba kõik huvilised koorumisprotsessile ise kaasa elada.

  • Iga päev koorub 6 tibu.

  • Paar päeva peale sündimist saavad kollased sulepallid AHHAA teaduskeskuses eluga kohaneda ja kosuda. Seejärel viiakse tibud uude koju, Lõuna-Eesti taludesse heade peremeeste hoole alla.

Vaata tibude koorumist siit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles