Tõrva Loits üllatas Siiri Sisaski, trummide ja tulevärgiga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loitsimise ajal ilmestasid trummilööke tulesähvatused.
Loitsimise ajal ilmestasid trummilööke tulesähvatused. Foto: Eleri Lõhmus/Valgamaalane

Maailma suurimad trummid, kirbe tõrvalõhn, üle kahe tuhande pealtvaataja. Tõrva on Loitsuks valmis.

Kontsertetenduse juhatab sisse kohalik neidudekoor linna auks kirjutatud «Kodulauluga».

Kahel pool lava ja ümber publiku moodustavad spetsiaalselt Tõrva Loitsuks valminud kollased trummid sõõri. Laval on Ott Lepland ja tema saatebänd. Trummid jäävad esialgu ootama oma aega. Nende sügavat kõminat kuuleb alles siis, kui päike loojunud, taevas tumedaks tõmbunud ning kahkjashall täiskuu tõusnud.

Trummide vahel seisavad puupakud, millest õhkub tõrvalõhna. Kõik see loob ootuse millestki ebamaisest ja müstilisest, mis kõik veel sel õhtul sündima hakkab.

Loojuv päike heidab Ott Leplandile oma viimaseid kiiri, artist esitab publikule oma repertuaari paremiku. «Mina lähen nüüd puhkama, minge teie ka, kohtume pärast vaheaega,» sõnab laulja rahvale ning lahkub lavalt. Taamal võib märgata tunkedes tegelasi, kes siin-seal trummide, pakkude ja lõkete juures askeldavad. Ootusärevus süveneb.

Tuld ja tõrva

«Olgu, olgu, ma oletan; tulgu, tulgu, ma tuletan; saagu, saagu, ma sisendan; käigu, käigu, ma kisendan,» kajab Hardi Volmeri bassihäälne loits mõnikümmend minutit hiljem lindilt üle Tõrva gümnaasiumi staadioni. Metsaveerest ja igast ilmakaarest liiguvad lava suunas tõrvikud. Neid kannavad rahvariietes tantsijad. Trummid kõmisevad tuhmilt, pakud süttivad, kahelt poolt lava paiskub õhku elus tuli.

«Tuld ja tõrva, tuld ja tõrva, suhu ja silma, ninna ja kõrva,» kaigub loits vaat et üle terve linna, kuniks ... «Süda kuis sa ruttu tõused kuumalt rinnus tuksuma,» kajab õrn naisterahva hääl üle loitsu ja trummide. Laval on Eda-Ines Etti. «Eesti muld ja Eesti süda» jõuab pealtvaatajaini Ott Leplandi ja Inese duetina.

Rahvariietes tõrvikukandjad on jõudnud lavaesisele platsile, kus tantsulise liikumisega ilmestatakse niigi juba võimsat tulevärki. Trummid kumisevad endiselt üle staadioni, kahelt poolt lava paiskub õhku tuld. Kirbe tõrvalõhn hakkab ninna ja võtab silmad vesiseks.

Ott Lepland jätab rahvaga hüvasti. Käes on Eda-Ines Etti kord. Kõlab lauljatari repertuaari paremik, nii uuemat kui vanemat ja tuntumat muusikat. Pakud põlevad. Taamal süüdatakse ristatud noolte kujutised ja hiiglaslikud lõkked.

Ja just siis, kui tundub, et käes on kontsertetenduse lõpp, kuulutatakse välja üllatusesineja. «Siiri Sisask!» hõikab Tõrva Loitsu kunstiline juht Märt Agu. Lauljanna esitab laulupeolgi kõlanud loo «Mis maa see on», inimesed seisavad, aplaus loo lõpus tundub olevat lakkamatu.

«Muljed on üllatavalt ägedad, kõik see muusika ja trummid ja tulevärk oli äge,» räägib Tõrva gümnaasiumis õppinud, kuid hetkel Tartus töötav ja toimetav Priit Tsirp. Tema sõnul tekitasid ootamatult hea emotsiooni Inese laul ja tõrvikutega tantsijad. «Ja mul oli see mõnus moment, et kohtasin Loitsul vanu tuttavaid, keda oli üle hulga aja hea näha,» sõnab Tsirp ja lisab, et külastas tänavu Tõrva Loitsu esmakordselt.

«Tõrva võib uhke olla,» sõnab abilinnapea Maido Ruusmann pärast kontserti. «Siiri Sisaski esitus – see oli liitev moment,» räägib abilinnapea ja lisab, et Tõrva Loitsu üks sõnum ongi kokkuhoidmine.

Loorberitele puhkama ei jääda

Kuigi abilinnapea sõnul võib tänavuse kontsertetendusega igati rahul olla, sest ka näiteks möödunud aasta puudused said likvideeritud, siis Ruusmanni kinnitusel loorberitele puhkama ei jääda.

«Võib juhtuda, et järgmise aasta kontseptsioon saab paari nädalaga paika,» kinnitab ta ja lisab, et juubel ehk viies Tõrva Loits peaks tulema võimalikult võimas.

Tema sõnade kohaselt on üsna tõenäoline, et jätkatakse trummide kasutamist, kuid siis pole enam tegemist põhilise tõmbenumbriga. «Soovime jätkuvalt teistest eristuda,» selgitab Ruusmann.

Tõrva Loitsu tänavune umbkaudne eelarve oli 30 000 eurot, üritus tõi kohale ligikaudu kaks tuhat pealtvaatajat. Abilinnapea Ruusmanni sõnul on aga tegemist esialgsete andmetega ning täpsed kokkuvõtted tehakse käesoleva nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles