Briti bänd Kaiser Chiefs tuleb esmakordselt Eestisse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaiser Chiefs
Kaiser Chiefs Foto: BDG Music

13. oktoobril esineb Tallinnas, Rock Cafés, briti bänd Kaiser Chiefs. Kontsert leiab aset bändi uue albumi «The Future Is Medival» ilmumisele pühendatud turnee raames. Kaiser Chiefs külastab Eestit esmakordselt.

Kaiser Chiefsi peetakse õigustatult viimase aja üheks silmapaistvaimaks rokibändiks – albumite müüginumbrid miljonites, edetabelite esikohad, aasta bändi tiitel, mainekad muusikaauhinnad ning fänne täis staadionid.

Kuid Kaiser Chiefs ei kuulu nende õnneseente hulka, kes on saanud ja saavutanud kõike ja korraga. Teel kuulsuse poole on pidanud «brit-popi reanimeerijad» alates 90ndate lõpust kaks korda kõik otsast peale alustama – neil tuli vahetada nii bändi nimi kui ka muusikastiil, mida ansambel viljelenud on. Kui aastal 2003 Leedsi linnas viis noort - Ricky Wilson (põhivokaal), Nick Hodgson (trummid / vokaal), Andrew White (kitarr), Simon Rix (bass) ja Nick Baines (klahvpillid) – asutasid bändi nimega Kaiser Chiefs, oli nende ainsaks suureks unistuseks kodulinna rokifestivalil esinemine.

Peagi sai bänd võimaluse debüütalbumi salvestamiseks. Plaat nimega «Employment» nägi ilmavalgust 2005. aastal. «Sensatsiooniline plaat, mis jutustab sellest, mida tähendab olla noor inglane 21. sajandi algul,» kirjutasid peale albumi ilmumist muusikaväljaanded, kelle arvamusel Kaiser Chiefsi debüütalbum on viimase kümnendi üks parimaid: «Kaiser Chiefsi uskumatu edu on veenev tõend sellele, et peale aastaid kestnud tehnomuusika, räpi ja fabritseeritud popp-staaride valitsemist on briti rokk-muusika taas liidripositsiooni enda kätte võtmas». Album «Employment» tõusis Briti edetabelis teisele kohale, seda müüdi miljonite kaupa, plaat pälvis ka Ivor Novello auhinna kui «Aasta album». Kaiser Chief on bändina seejärel pälvinud lausa kolm auhinda Brit Awards autasustamistseremoonial - kategooriates «Parim Briti bänd», «Parim rokibänd» ja «Parim uustulnuk».

Bändi teise stuudioalbumi «Yours Truly, Angry Mob» (2007) esisinglist «Ruby» on saanud Kaiser Chiefsi esimene lugu, mis jõudis Briti edetabeli tippu. Singli edu kordas ka album, lennates peale ilmumist edetabeli esikohale. Erinevalt debüütplaadist, mis oli salvestatud new wave’i ja 70-80ndate punk-roki mõju all, oli bändi teisel albumil «Yours Truly, Angry Mob» muusikakriitikute sõnul tunda Led Zeppelini ja Ameerika rokk-muusika hõngu.

Peale järgmise kauamängiva «Off With Their Heads» (2008) ilmumist võttis Kaiser Chief pausi, et pärast mitu aastat kestnud tööd puhata ning kogutud muusikalisele pagasile inventuuri teha. «Vaikuse» perioodi jooksul ehitasid bändiliikmed välja helistuudio ja asutasid plaadifirma. Bändi trummar Nick Hodgson tegeles aga noorte bändide produtseerimisega, sealhulgas töötas ta ka populaarsust koguneva ansambliga The Vaccines. Hodgson osales ka lugude kirjutamisel mitmetele tundud artistidele, kelle hulgas oli ka Duran Duran.

2011. aasta suvel on Kaiser Chiefs tagasi. Avaldades internetis 20 uut lugu, pakkus bänd fännidele mõõduka tasu eest koostada oma album, valides selleks 10 lugu. Ametliku versiooni uuest albumist «The Future Is Medieval» (2011), mis koosneb 13 loost, andis bänd välja 27. juunil. Muusikakriitikute sõnul liigub uuel plaadil Kaiser Chiefs mõnel määral oma varesema kõla suunas ning uutes lugudes on kuulda David Bowie, Pink Floydi ja The Who loomingut. Uue albumi esisingliks sai lugu «Little Shocks».

Kaiser Chiefs on tuntud oma pööraste live-esinemiste poolest. Lisaks mitmetele soolokontsertidele, on Kaiser Chief karjääri jooksul jõudnud tuuritada selliste nimedega nagu U2, Foo Fighters ja Green Day, saada peaesinejana kutseid suurtele festivalidele ning esineda Paul McCartneyga ühel laval kontserdil, mis oli pühendatud Liverpooli Euroopa Kultuuripealinnaks väljakuulutamisele aastal 2008. Tänase päeva seisuga on Kaiser Chiefs müünud rekordarv pileteid Londonis, kus kahel kontserdil käis kokku 60 tuhat inimest ja Leedsi linnas, kus bändi käis kuulamas 40 tuhat pealtvaatajat. «Me ei soovi, et inimesed lahkuksid meie kontsertidelt nukralt ja pettunud tundega. Meie tahe on, et fännid lahkuksid kontserdipaigast õnnelikuna, meie lugusid valjult lauldes,» - rääkisid muusikud.

Briti bänd Kaiser Chiefs esineb esmakordselt Tallinnas, Rock Cafés, 13. oktoobril oma uue albumi ilmumisele pühendatud turnee raames.

Piletid Kaiser Chiefsi Tallinna kontserdile tulevad vabamüüki neljapäeval, 18. augusti hommikul kell 10.00 Ticketpro internetipoes aadressil www.ticketpro.ee, kõigis Ticketpro müügipunktides üle Eesti ning kõigis Eesti Kontserdi kassades. Müüki tuleb vaid 1000 piletit.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles