Pildigalerii: vaata, kuidas Tallinnas valmib püha liivamandala

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

12.-17. augustil loovad dalai-laama isikliku kloostri mungad Tallinnas Harju tn. haljasalal liivamandala. 17. augustil viib dalai-laama isklikult läbi mandala kokkupühkimise rituaali. Mandalatelk on huvilistele avatud kella 10.00 – 20.00.



Dalai-laama visiidi pressiesindaja Katrin Tibari sõnul liigub dalai-laama peale avalikku kõnet Vabaduse väljakul mandala telki, kus ta viib läbi mandala kokkupühkimise rituaali. Dalai-laama avalik kõne Vabaduse väljakul toimub 17.augustil kell 14.00.

 

Liivamandala loomine toimub Budismi Instituudi eestvedamisel ja on osa dalai-laama visiidi kuust, mille raames toimub temaatilisi üritusi üle Eesti. Liivamandala on keeruline kunstiteos, mille igal detailil on sümboolne tähendus.

Mandala tehakse värvilisest liivast ja pärast valmimist pühitakse see kokku, rõhutades sellega kõigi asjade püsitust, üht olulisimat arusaama budismis - kõigel, millel on algus, on ka lõpp.

 

Mandala on budismis sümbol, mis võib väljendada maailmakõiksust või olla mõne buddha või bodhisattva asupaigaks. Antud mandala on bodhisattva Avalokitešvara asupaik. Bodhisattva Avalokitešvara on budismis kaastunde kehastus.

Kaastunne on mõistmise kõrval kõige olulisem omadus, mida tuleb eneses arendada. Dalai-laamat peetakse omakorda bodhisattva Avalokitešvara maiseks väljenduseks.

 

Lisainformatsioon:

Namgjäli klooster on dalai-laama isiklik klooster. Nagu dalai-laama kannab edasi kõiki tiibeti budismi õpetusi, nii on ka Namgjäli klooster koolkondade ülene. Namgjäli mungad aitavad dalai-laamat rituaalide tegemisel ning saadavad teda tihti visiitidel. Namgjäli mungad käisid Eestis liivamandalat tegemas ka kümme aastat tagasi, dalai-laama eelmise visiidi ajal.

 

Budismi Instituut on loodud budistliku kultuuri tutvustamiseks ja hariduse andmiseks Eestis. Instituudi eesmärgiks on üldinimliku eetika hoidmine ja edendamine, ühendades iidse õpetuse tänapäevase teadusliku maailmavaatega.

Budismi Instituut annab sellel teel oma panuse eelkõige kultuuri ja hariduse kaudu, korraldades õppekursusi ja kultuuriüritusi, konverentse ja seminare, andes välja raamatuid ning kutsudes Eestisse auväärseid õpetajaid.

 

Budismi Instituut loodi 2002. aastal.

Instituudi esimeseks presidendiks oli Linnart Mäll, direktoriks Sven Grünberg, asutajaliikmete seas Märt Läänemets, Andres Herkel, Peeter Vähi jt.

Kümne aasta jooksul on läbi viidud sadakond silmapaistvate budoloogide ja õpetajate loengut, korraldatud seminare, sanskriti, hiina ja tiibeti keele õpet.

Kiika pildigaleriid mandala valmimisest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles