Kilmi ja Aarma «Tallinna Kilud» tulevad südaöösiti Katusekino ekraanile

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmi «Tallinna Kilud» autorid Jaak Kilmi ja Kiur Aarma. Viimane allesjäänud kaart merelt kaldale uhutud kaardipakist.
Filmi «Tallinna Kilud» autorid Jaak Kilmi ja Kiur Aarma. Viimane allesjäänud kaart merelt kaldale uhutud kaardipakist. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

30. juulil esilinastunud Jaak Kilmi ja Kiur Aarma dokumentaalne tragikomöödia «Tallinna Kilud» jõuab lõpuks ka laiema filmipublik ette.

Alates 13. augustist on filmi võimalik vaadata Katusekinos, seanss algab täpselt südaööl.


Film küsib tallinlaste ja nende linna suhte kohta, taaslavastades 12 tavalise linlase isiklikke lugusid.
Režissöör Jaak Kilmi sõnul kohtuvad filmis elavate ja surnute lood, mälestused ja linnalegendid, lapsed ja luukered. «Kõiki neid erinevaid lugusid seob pea 500 aasta tagune mõrvalugu, sündmuspaigaks vana Tallinn,» iseloomustab Kilmi.

«12 tavalist tallinlast rekonstrueerivad meie kaamerate ees selle vana loo - loo õigusest ja võrdsusest. Linnast, mis on tõmmanud teoorjuse eest pagenud talupoegi, alevitüdrukuid, kes unistasid töökohast Tallinna Kaubamajas, põhikooliharidusega lorusid, kes kinnisvarabuumi ajal ehitusplatsidel töötegemist proovisid, õrnu kunstnikuhingi, keda koduküla ahistas. Rääkimata igasugu muudest päevavarastest ja elukunstnikest, kes erinevatel aegadel Tallinnasse elama on asunud. Kõik kinnitavad kui ühest suust: «Jah, linnaõhk teeb vabaks!»»

Filmi idee ja käsikirja autorid on Jaak Kilmi, Kiur Aarma ja Peep Pedmanson, fotolavastuste loojaks on Peeter Laurits, kunstnik Reet Aus, operaatorid Ants-Martin Vahur ja Meelis Veeremets, muusikalised kujundajad Janek Murd ja Erki Tero (3Pead), produtsent Kiur Aarma ja režissöör Jaak Kilmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles