Unetuid oodatatakse Pärnusse kuurordi mõnusid nautima

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu oli “Augustiunetuse” üks lõbusamaid ja efektsemaid ettevõtmisi pidžaamajooks. Tänavu oodatakse magamisriietes osalejaid ööjooksule.
Mullu oli “Augustiunetuse” üks lõbusamaid ja efektsemaid ettevõtmisi pidžaamajooks. Tänavu oodatakse magamisriietes osalejaid ööjooksule. Foto: Ardi Truija

Sel laupäeval täitub Pärnu kesklinnast rannani taas kireva meluga, kui kõik on oodatud osa saama teist korda toimuvast “Augustiunetuse” festivalist, mis aitab taaselustada kunagise kuurorti hiilgust.

““Augustiunetus” tuletab ennekõike meelde seda, et sumedad suveööd ei ole mahamagamiseks ja unetud võiksid nautida suvel kuurortis elu täie rinnaga,” selgitas Eleka Rugam-Rebane festivali korraldusmeeskonnast laupäeval aset leidva festivali tagamõtet.

Nii on festivaliprogramm kokku pandud selliselt, et sellest leiaks omale midagi igaüks, olgu siis tegu kunsti-, spordi- või muusikahuvilise, täiskasvanu või lapsega. Enamik “Augustiunetuse” tegevust ja asutusi jääb Pühavaimu tänava ja mudaravila vahele.

Kohviku mööbel on müügiks

“Augustiunetuse” juhatab sisse laupäeval kell 14 Estonia termide esisel muruplatsil algav linnaosade päev. Üritusel saab kaasa elada linnaosakeskuste ja neis tegutsevate kultuuriseltside kultuurilisele ja sportlikule mõõduvõtmisele. Õhtu edenedes läheb sündmus sujuvalt üle tantsuõhtuks, millel musitseerib Swingkompanii G7. Festivali ametlik avamine toimub kell 16 Koidula pargis.

Rugam-Rebase sõnade järgi on pärnakail “Augustiunetusel” aktiivselt kaasa löömiseks rohkesti võimalusi. Vähe sellest, et Rannapargi ümber tuleb järjekordne ööjooks ja Rannapargis uue ettevõtmisena puureketitega sulgpalliturniir, meelitavad kauplejaid-ostjaid üheöökohvikud, turud ja meelelahutusüritused.

“Üheöökohvikute idee saime eelmisel aastal Hiiumaalt Kärdlast, kus see on olnud juba aastaid popp,” meenutas Rugam-Rebane. Eilseks oli registreerunud kümmekond üheöökohvikut.
“Kohviku tegemine on ju lihtne: tõsta oma laua ja toolid välja, tee küpsetisi ja müü neid siis tänaval,” seletas korraldaja. “Näiteks Hospidali tänaval avatav etnokohvik Kõik Müügiks! paneb müüki kõik, mis kohvikus on, ehk kaasa võib osta istumiskoha mööbligi.”

Samuti avatakse “Augustiunetuse” ajal mitu turgu. Nii kureerib skulptor Üllar Kallau Roosi ja Supeluse nurgal kunstiturgu, kus igaüks saab kaubelda nii enda tehtud kui oma kodus liigse kunstiga.

Supeluse tänavale tuleb aga laste kirbuturg. “See on turg, kus just lapsed võivad müüa ja vahetada oma vanu mänguasju või kõike muud, millest nad on välja kasvanud või mida nad enam ei vaja,” selgitas Rugam-Rebane. “Mõte ongi, et lapsed kauplevad ise, vanemad aitavad vaid laudade-lettide ülesseadmisel.”

Rannapargis saab melu keskel süüa

Suur osa “Augustiunetuse” üritustest koondub Rannaparki. Juba päeval oodatakse sinna kõiki piknikku pidama ja parimatele piknikulistele on välja pandud auhinnad.

Söögipoolisega aitavad internetiavarustest tuntud toidublogijad, keda on oodata omavalmistatud hõrgutisi müüma kümmekond.

Enda nuumamise kõrval saab kaasa elada värvikale meelelahutusprogrammile.

Nii avatakse rannas “Unetute moeturg”, millel tutvustavad oma toodangut noored Eesti rõiva- ja ehtedisainerid. Toimub efektne pesu-show, esinevad rahvatantsurühm Tuurit-Tuurit, Kersti Adamsoni balletitantsijad ja Janne Ristimetsa tantsustuudio lapsed. Üles astub Piccolo Folk ja toimub palju muudki.

Festival pakub kosutust vaimulegi. Kell 21 salvestab Vikerraadio Maarja-Magdaleena gildis oma saadet “Ööülikool”, milles Aurika Meimre räägib Eestis suvitanud Vene suurvaimudest.

Tund hiljem tutvustab Pärnu loodus- ja tehnikamaja aga Rannapargis putukaid. “Nad tõmbavad Rannaparki valge lina, lased sinna prožektoriga valguse peale ja tutvustavad siis linale lendavaid putukaid,” kirjeldas Rugam-Rebane. “Kindlasti saab see olema väga lahe.”

Festivali ajal on avatud näitused ja mitmes kohvikus astuvad üles esinejad, pidu lõpeb südaööl rannas tuleetendusega. Enamik “Augustiunetuse” üritusi on kõigile tasuta.

Rugam-Rebase kinnitusel toimub suur osa festivalil kavandatust iga ilmaga ja vihma korral viiakse osa tegevust üle teise kohta.

”Augustiunetuse” tõttu on Supeluse tänav suletud laupäeval liikluseks 16–2.

Täpse ülevaate “Augustiunetuse” kavast ja sündmuskohtadest leiab internetist festivali kodulehelt.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles