Alaskalt leitud müstiline oranž aine võib olla munamass

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alaskalt leitud müstiline oranž aine võib olla munamass
Alaskalt leitud müstiline oranž aine võib olla munamass Foto: SCANPIX

USAst Alaska rannikukülast Kivalinast leiti möödunud nädalal kummalist oranži massi, käivitades spekulatsiooni, kas tegemist võib olla saastusega.

Teadlased analüüsisid seda ja nende arvates võis selle tekitada koorikloomade munade või embrüote lõhkemine, kirjutab Reuters.

Massi uuriti USA ookeani ja atmosfääri administratsiooni Alaska uurimiskeskuses.

«Meie arvamuse kohaselt on see oranž mass mingid munade või embrüote jäänused. Lipiidõli võis tekitada oranži värvuse. Tegemist ei ole keemilise saastuse ega inimkäte valmistatud substantsiga,» sõnas Jeep Rice.

Kivalina küla eskimodest elanike sõnul ei olnud nad varem midagi sellist näinud. USA rannavalve ja Alaska keskkonnaamet kinnitas, et tegemist ei ole nafta ega mõne teise saasteainega.

Asjatundjate kinnitusel on see aine kleepuv. Kuivades aga muutub pulbriks.

«Oleme juba üsna kindlat, et selle nii-öelda munapudru tekitasid väikesed embrüod ja munad,» lauaus Alaska keskkonnaameti esindaja Julie Speegle.

Kivalina asub Tšuktši mere ääres ja seal elab 400 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles