Filmifestival näitab õhtuti lühifilme

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lühifilmide valdkondadeks on vabadus, kunst, popkultuur, elukeskkond ja igapäevaelu.
Lühifilmide valdkondadeks on vabadus, kunst, popkultuur, elukeskkond ja igapäevaelu. Foto: Erakogu

Pärnu filmi- ja videofestival ehk lühendatult “Fideofest 2011” algas eile ja kestab laupäevani nii Pärnu kunstnike majas, Port Arturis kui tänavaspordifestivalil “Like Kuldrula 2011”.

Töötoad ja kogu programm on publikule tasuta.

Pärnu filmi- ja videofestivali (vilmi- ja fideofestivali) eesmärk on olnud kaardistada Eesti audio-videomaastikku meediumiüleselt (film, videokunst, dokumentaalantropoloogia, virtuaalmeedia) ja esitada samuti sisselõikeid mujal maailmas väljapoole kommertsi jäävasse eksperimentaaltasandisse.

Festivali algusaastail 1990ndatel oli idee kaotada tollal väga määratletud ja institutsionaalsed piirid filmi- ja videokunsti, narratiivse ja kontseptualismi, proffide ja profaanide ning kunstnike ja kinofriikide vahel. Nüüdseks on olukord muutunud, igamees vaatab filmimehena maailma läbi oma mobiiltelefoni kaamera ja produtseerib selle kohe sotsiaalmeediasse.

Sel aastal on igal festivalipäeval oma kuraator, kes vaatleb mõnd kireva audiovisuaalmaailma territoriaalosa.

Eile võttis Ville Karel Viirelaid kokku festivali rahvusvahelise „Open Call“ ehk avatud konkursi tulemused Jaapani, Saksamaa, Ameerika Ühendriikide, Poola ja Inglismaa autorite osavõtul. Viirelaiu kuraatoriprogrammi võtmesõnad on “abstraktsus”, “metamorfoos”, “sürreaalsus” ja “illusoorsus”. Enamik töödest liigitub kahtlemata videokunsti alla ega ole narratiivsed: programmi võiks liigitada seisundivideoks.

Täna esitleb Marian Kivila kodumaiseid lühifilme Eesti kunstnikelt, kes kõik dokumenteerivad rohkemal või vähemal määral subjektiivselt ümbritsevat maailma ja ühiskonna eri tahke. Valdkondadeks vabadus, kunst, popkultuur, elukeskkond ja igapäevaelu.

Minna Hindi dokumentaalfilm „Puurilind“ kõneleb Hispaania külades korraldatavatest linnulauluvõistlustest. Film tõstatab küsimuse vabadusest ja vangistusest.

Sama liini jätkab Martin Saar, kes on jäädvustanud absurdihõngulise linnuvaatluse, kus linde etendavad inimesed. Vabaduse temaatikat pisut tavatust vaatenurgast avavad Andres Lõo dokumentaalfilm Raul Velbaumist ja Remo Randveri psühheldeelsed fiktsioonid, mille peategelane on anonüümne mees põlenud majas.

Homme esitleb Inglismaal elav Vene päritolu kunstnik Jelena Popova oma Aatomi Utoopiat käsitlevat lühifilmi ja vestleb publikuga raudeesriide taha suletud linnade ajaloost.

Reede on animatsiooni päralt. Swissfilmi vahendusel jõuab vaatajani Ingo Giezendanneri, Gian Reto Mayeri, Isabelle Favezi, Anne Baillodi, Milan Hofstetteri, Sami Ben Youssefi ja Izabela Riebeni, Adrian Flückigeri, Georges Schwizgebeli, Claudia Röthlini, Daniel Zwimpferi, Michelle Ettlini, Anja Kofmeli ja Rafael Sommerhalderi multifilmilooming.

Laupäeval toimub hispaanlase Jaime Noguera vedamisel Pärnu Hispaania lühifilmide öö, kus “Augustiunetuse” puhul kestab maratonprogramm keskööni.

 Baski ja Andaluusia filmikunst jõuab siia Benalmadena Short and Alternative Film Festivali ja Diputación Provincial de Málaga koostöös.

Festivali noortekava kantakse ette Port Artur 2s ja “Like Kuldrula 2011” tänavaspordifestivali programmis Munamäe rulapargis.



“Fideofest 2011”

Täna

Pärnu kunstnike majas Nikolai 27 II korrusel

Eesti lühifilmide programm “Linnud ja lindpriid”.

Töötoad Pärnu rulapargis.

Homme

Pärnu kunstnike majas

Jelena Popova filmiõhtu.

Reede

Pärnu kunstnike majas

näitab Jaime Noguera (Hispaania) Hispaania, baski ja Andaluusia lühifilme.

Laupäev

Jaime Noguera jätkab filmide tutvustamist.

Laupäeval ja pühapäeval näeb Pärnu rulapargis festivali noorteprogrammi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles