Kunstide majas näidatakse filmi Tiibeti joogidest

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tema Pühadus dalai-laama kohtub rahvaga ja peab kõne 17. augustil Tallinnas Vabaduse väljakul.
Tema Pühadus dalai-laama kohtub rahvaga ja peab kõne 17. augustil Tallinnas Vabaduse väljakul. Foto: Internet

Tema Pühadus XIV dalai-laama Tenzin Gyatso on 16.–18. augustini Eestis, sel puhul korraldavad Eesti budistlikud kogudused näitusi ja filmiõhtuid.

Ettevõtmistega püütakse tutvustada nii ajaloolist kui tänapäeva Tiibetit.

Homme, 10. augusti õhtul kutsub Pärnu Tiibeti budismi keskus huvilisi Pärnu Kunstide majja filmiõhtule. Kavas on vaadata 2002. aastal valminud dokumentaalfilmi “Tiibeti joogid” (“The Yogis of Tibet”).

Dokumentaalfilm kõneleb Tiibeti joogidest ja nende vaimsest teekonnast virgumiseni. Seda traditsiooni on põlvest põlve kantud sajandeid ja sellele toetudes on Himaalaja mägede piirkonnas valgustatuks saanud väga paljud. Kuna Tiibet oli sajandeid suletud maa, on alles pärast 1950. aasta hiinlaste invasiooni ja paljude vaimsete meistrite põgenemist välismaale hakanud sealsed peidus teadmised levima mujalegi.

Filmis näeb valgustatud meistreid ja unikaalseid võtteid pühapaikadest.

Enamasti annavad intervjuusid Drikung Kagjü liini laamad, kellest mitu on korduvalt Eestis käinud, sealhulgas Pärnuski. Film annab natuke rohkem aimdust, mille poolest erinevad Tiibeti joogide meetodid ülejäänute omadest, samuti lubab see heita pilku nende maailma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles