Kaheksa-aastane tüdruk kaotas patside tagajärjel juuksed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jodie Holdsworth
Jodie Holdsworth Foto: metro.co.uk.

Kaheksa-aastasel inglise tüdrukul hakkasid liiga tugevalt tehtud peenikeste patside tagajärjel juuksed välja langema.

Jodie Holdsworth oli koos vanematega Rhodose saarel puhkamas ja ema viis ta kohaliku juuksuri juurde, kus talle popid patsid tehti, kirjutab Daily Mail.

Paar päeva pärast puhkuselt koju, Suurbritanniasse naasmist, hakkasid tüdruku juuksed välja langema ja tal diagnoositi alopeetsia.

Haiguse arenedes kaotas tüdruk ka kulmukarvad ja ripsmed. Lõpuks jäi  laps täiesti kiilaks.

Arstide sõnul tekkis lapsel juuste väljalangemine liiga tugevalt tehtud patside tõttu ja juuksenääpsud said kahjustada.

«Mu tütar soovis saada ka selliseid poppe patse, nagu ta Rhodosel teistel lastel nägi. Läksime juuksurisse ja patside tegemine võttis aega pool tundi,» sõnas tüdruku ema Lisa Smalley.

Ema sõnul oli laps oma uue soengu üle väga õnnelik.

«Kuid kui ta tahtis patse hakata lahti võtma, hakkasid juuksed peast ära tulema. Viisin ta arsti juurde, kus tal diagnoositi raskekujuline juuste väljalangemine,» meenutas ema.

Ema jätkas, et arstide sõnul mängisid haiguse tekkimisel suurt rolli liiga tugevalt tehtud patsid.

«Igal nädalal saab laps ravi, mis peaks ta juuksed uuesti kasvama panema. Arstid ei osanud siiski öelda, millal juuksed täielikult taastuvad,» sõnas ema.

Juuste väljalangemine (alopeetsia) võib olla koldeline, difuusne või totaalne. Iga juuksekarva elutsükkel läbib rütmiliselt kasvu- ja puhkefaase. Puhkefaasi lõpus langeb karv välja ning algab uus kasvufaas uue karva formeerumisega. Kasvufaasi ajal on karva ümbrise rakkude paljunemine väga aktiivne ning seetõttu on karvanääps eriti tundlik nii väliste kui seesmiste mõjutegurite suhtes. Kahjustav tegur võib põhjustada kasvufaasi lõppemist ning viia karvanääpsu enneaegselt puhkefaasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles