Kas lugemine on sinu jaoks nauding või piin?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Mõis.
Jüri Mõis. Foto: Arno Saar/ SL Õhtuleht

Hiljuti avalikustatud statistikaameti ajakasutuse uuringust selgus, et neljandik eestlastest ei lugenud  aasta jooksul mitte ühtegi raamatut.

10–74-aastastest Eesti elanikest luges aasta jooksul töö või õpingute tõttu raamatuid 23 ja muul põhjusel vaid 52 protsenti elanikkonnast.

Enim loeti raamatuid Harju-, Hiiu- ja Viljandimaal. 2010. aastal luges seal läbi vähemalt ühe raamatu, rohkem kui 80 protsenti inimestest. Aga näiteks valgamaalaste seas oli raamatulugejaid mullu alla poole, selgub statistikaameti aastaraamatust.

Kuigi aasta 2010 oli lugemisaasta, polnud veerand elanikkonnast viimase aasta jooksul lugenud ühtegi raamatut.

Lauljatar Ithaka-Maria on öelnud kunagi ühes intervjuus oma lugemislembuse kohta: «Milleks neid lugeda, mul endalgi pea häid mõtteid täis...»

Või kes ei mäletaks Tallinna trammide vaenlast number üks, ekslinnapead Jüri Mõisa, kes teatas, et tal pole kodus raamaturiiulitki, sest raamatute lugemine on puhas ajaraiskamine.

Oli veel üks tuntud tegelane, kes kiitles, et raamatuid ta ei loe, aga Kroonikaid neelab kaanest kaaneni iga nädal mõnuga.

Loomulikult on hulganisti ka vastupidiseid näited. «Raamat ei solvu, kui teda kempsus loed,» tõdes laulja Ivo Linna aastaid tagasi Kroonikale antud intervjuus. Vanameister kinnitas, et ei veeda päevagi raamatuta, sest lugemine muudab inimese paremaks.

«Ma loen ilukirjandust siis, kui olen kõigest muust väsinud,» on öelnud Eesti Entsüklopeediakirjastuse peatoimetaja Hardo Aasmäe

Aga vanarahvatarkus ütleb, et kui pillad maha tüki kulda ja raamatud, siis võta enne üles raamatud, alles seejärel kuld.

Kuidas on lood Sinuga? Kas lugemine on Sinu jaoks piin või nauding?

Milline raamat Su ellusuhtumist mõjutanud, pisara silma toonud või hoopis juhtme kokku ajanud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles