Haapsalust saab nädalavahetusel bluusipealinn

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Mägi esitab nädalavahetusel Haapsalus festivalil «Augustibluusil» paremiku oma bluusiloomingust.
Tõnis Mägi esitab nädalavahetusel Haapsalus festivalil «Augustibluusil» paremiku oma bluusiloomingust. Foto: Priit Simson

Nädalavahetusel häälestub Haapsalu juba 18. aastat järjest bluusilainele. 5. ja 6. augustil toimuv festival «Augusti­bluus » toob kohale nimekaid välisesinejaid.
 


«Augustibluusi» programmijuhi Raul Ukareda sõnul on festivalist saamas sündmus, kus lisaks välisesinejatele saavad kokku kohalikud muusikud, kes seal oma uusi ja eksperimentaalseid projekte katsetada saavad.
Kokku toimub festivali raames üle 20 kontserdi ning erinevatel lavadel on üles astumas artiste ja ansambleid enam kui kümnest riigist.

Festivali üks peaesineja on noorema põlvkonna maailma parimaks bluuskitarristiks peetav Kirk Fletcher Ameerika Ühendriikidest, kes on kriitikute poolt tänapäeva kaalukaimaks bluusibändiks nimetatud The Mannish Boysi liige ning nõutud külaline oma valdkonna muusikute albumitel ja kontserttuuridel.

Kirk Fletcher ei esine oma sooloprojektiga kuigi sageli ja seetõttu võib tema esinemist «Augustibluusil» pidada harukordseks sündmuseks.

Ameerika Ühendriikidest tuleb «Augustibluusile» ka Kansase ansambel Trampled Under Foot, mis võitis kolm aastat tagasi Memphises maailma tähtsaima bluusibändide konkursi The International Blues Challenge.
Põhjamaid esindavad festivalil korduvalt Soome parimaks bluusibändiks tituleeritud duo Jo’ Buddy & Down Home King III, mis mängib alternatiivse käsitlusega delta­bluusi, ning Taani ja Norra kaalukaimatest bluusimuusikutest koosnev ühisprojekt Copenhagen Blues Quartet.

Varem Haapsalus esinenud pianisti Gene Taylori soovitusel esineb tänavusel festivalil Peter Gun Hispaaniast, kes Taylori sõnul tunneb bluusi paremini kui paljud tema ametivennad Ameerikas.

Venemaa bluusikultuuri tutvustab festivalil Vladimir Rusinov & The Jumping Cats.

Festivali eksootilisim külaline on aga Fernando Noronha & Black Soul Brasiiliast, mis on esinenud koos nii B. B Kingi kui Carlos Santanaga.

Kodused staarid toovad lavale eriprojekti Estonian Dream Boogie Woogie Band, mille koosseisus teevad kaasa Ivo Linna, Tanel Padar, Freddy Tomingas, Laur Joamets, Andres Joa­mets, Leo Suurtee, Ilja Sharapov, Olavi Oismann ning klaverivirtuoosid Margus Kappel ja Andu Kõiv. Projekt keskendub boogie-woogie’le, mis on valdavalt klaveril baseeruv hoogne bluusistiil.

Paremiku oma bluusiga seotud loomingust esitab festivalil Tõnis Mägi, projektis teeb kaasa Otsa-kooli Big Band Siim Aimla juhatusel.

Kollektiiv Vaigla Bros toob lavale Raul ja Robert Vaigla ning Kaire Vilgatsi. Raul Vaigla sõnul on tegemist projektiga, mis pakub muusikat Jimi Hendrixist Vaiglani.

«Augustibluus»
•    Toimub 5.–6. augustil Haapsalu piiskopilinnuses, kultuurikeskuses, raudteejaamas, kohvikutes ja välilavadel.
•    Osalevad: Kirk Fletcher, Trampled Under Foot, Jo’ Buddy & Down Home King III, Copenhagen Blues Quartet, Tõnis Mägi, Ivo Linna, Tanel Padar jt
•    Lisainfo: augustibluus.ee
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles