Teadlased: ahvide planeedi teke ei ole ulme

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Rise of the Planet of the Apes»
Kaader filmist «Rise of the Planet of the Apes» Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise teadlastegrupi sõnul ei pruugi filmides kajastatud ahvide planeedi teke olla lihtsalt ulme, vaid teaduse edasi arenedes ka tõeks saada.

Teadlastegrupp andis välja ka raporti, milles nad hoiatavad ohu eest,  kirjutab foxnews.com.

Ka kutsuti üles minimiseerima loomadega tehtavaid katseid, kus neile püütakse inimlikke oskusi õpetada.

«Neis katsetes kerkivad esile moraalsed, eetilised ja sotsiaalsed probleemid. Pidevalt tehakse katseid, kus inimahve püütakse rääkima ja loogiliselt mõtlema õpetada,» laususid uurijad.

Nad lisasid, et varsti kinodesse jõudvas filmis « Rise Of The Planet Of The Apes» nähtav võib üsna suure tõenäosusega teoks saada. Selles filmis luuakse uut tõugu ahvid, kellel on inimintelligentsusega sarnane intelligents.

Samuti hoiatasid teadlased niinimetatud Frankensteini fenomeni eest, kuna loomadele inimlike joonte andmine tekitab koletisi.

Mitmetes riikides on katsed ahvidega keelatud, kuid enamikus riikides siiski lubatud.

Briti meditsiiniteaduste akadeemia liikme Thomas Baldwini sõnul tekitavad niinimetatud inimlikustatud ahvid endast ohtu, millesse tuleb suhtuda tõsiselt.

«Kui istutada suur hulk inimajurakke primaadi ajusse, siis võib tekkida loom, kellel on suur hulk inimesele omaseid jooni ja omadusi. Üks omadustest on kõne, mida ahvidele on võrdlemisi lihtne õpetada ning mis võimaldab suhelda ja manipuleerida,» sõnas Baldwin.

Baldwini sõnul on siiani ahvide planeedi teket peetud ulmeks, kuid tegelikult on see reaalne oht, millega teadlastel ja riigijuhtidel arvestada tuleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles