Lastepsühhiaater: võim perekonnas on läinud laste kätte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastepsühhiaater: võim perekonnas on läinud laste kätte
Lastepsühhiaater: võim perekonnas on läinud laste kätte Foto: SCANPIX

Saksamaa lastepsühhiaatri Michael Winterhoffi sõnul on võim perekonnas läinud vanematelt lastele.

Psühhiaatri arvates on tänapäeva lapsed vastutustundetud, nartsistlikud ja distsiplineerimatud, kuna nende psüühika areng on aeglasem kui kehaline areng, kirjutab Helsingin Sanomat.

Sellised lapsed ei pruugi ka täiskasvanuna oma käitumist muuta, olles nagu suured lapsed. Nad on vanematest sõltuvad ja neil puudub kontroll oma elu üle.

Põhjus on aga vanemates, kuna nad on ebakindlas maailmas oma laste armastusest sõltuvad. Vanemad kasutavad lapsi emotsionaalselt ära: nad kerjavad laste armastust, kohtlevad neid kui võrdväärseid partnereid või samastuvad lapsega ning ei arva, et laps teeks midagi valesti.

Järgneb see, et lastel on täiskasvanuks saades raske vastutust võtta, olla täpsed või saada endale tööd.

«Selline suhtumine hävitab ühiskonda ja kultuuri,» sõnas Winterhoff, kes Saksamaal on välja andnud kolm lastekasvatuse käsiraamatut.

Winterhoffi sõnul on Saksa lastest 60 – 70 protsenti vanematepoolse liigarmastuse küüsis. Psühhiaatri sõnul on see probleem ka teistes heaoluriikides laialt levinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles