Inglanna aklimatiseerub kalakülmutusautos

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geograafiline lõunapoolus
Geograafiline lõunapoolus Foto: Wikipedia.org

Lõunapoolusele suunduv naine harjutab aklimatiseerumist kalakaupmehe külmutusautos.

Plymothis elava 41-aastase Rachel Andrewsi sõnul aitab miinus 40 kraadi juures viibimine tal toime tulla Antarktise miinus viiekümne kraadiga, kirjutab The Telegraph.

Andrews osaleb  geograafilisele lõunapoolusele jõudmise võistlusel Amundsen Omega 3 South Pole Race, mille teekonna pikkus on 688 kilomeetrit.

Füsioterapeudina töötav naine lihtsalt ei ole külmutusautos, vaid testib seal näiteks ka jääkamakate sees istumist, külmas magamist ning söögi valmistamist.

Naine loodab, et külmutusauto katsed annavad talle  45 päevase võistluse ajal kaaslaste ees eelise.

«Ainus probleem minu jaoks siiani on olnud kalalõhn, kuid sellega harjub,» lausus naine.

Amundsen Omega 3 South Pole Race`iga korratakse kuulsate maadeavastajate Roald Amundseni ja Robert Scotti teekonda.

Ekspeditsiooni  liikmed peavad hakkama saama miinus 50 kraadise temperatuuri, 70 kilogrammise, eluks vajalikke asju täis kelgu ja suusatamisega.

Andrews käis 2005. aastal Põhjapoolusel ning Lõunapoolusele minekuga täitub tema teine suur unistus.

Naise sõnul on teda alati inspireerinud kuulsad polaaruurijad ning ta on tahtnud nende ekspeditsioone korrata.

Andrewsi suurimaks hirmuks on, et ta ei suuda võistlust lõpuni kaasa teha ning peab väsimuse tõttu asja pooleli jätma.

«Muidugi võib ka juhtuda, et külm võtab mul sõrmed või varbad ära või ma vajun mõnda jäälõhesse ning mind tuleb päästa,» lisas inglanna.

Lõunapoolus ehk geograafiline lõunapoolus on kujutletav punkt lõunapoolkeral, kus Maa pöörlemistelg lõikub Maa pinnaga. Selle koordinaatideks märgitakse tavaliselt lihtsalt 90° S. See asub Antarktise keskosas, kus jää paksus on umbes 2840 meetrit.

Maapind on aastaringselt kaetud jää ja lumega, peegeldades tagasi peaaegu kogu päikesekiirguse. Punkti absoluutne kõrgus on 2800 meetrit. Lõunapoolusel esineva polaaröö ja polaarpäeva tõttu on kliima üsna karm. Talvel on kuu keskmine temperatuur –74,3°C, suvel –14,7°C.

14. detsembril 1911 jõudis esimese inimesena lõunapoolusele Norra polaaruurija Roald Amundsen, edestades vaid ühe kuuga inglise maadeuurija Robert Scotti ekspeditsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles