Uuring: kärus olevad lapsed tahavad näha ema nägu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: kärus olevad lapsed tahavad näha ema nägu. Fotol on laps seljaga sõidusuunda ja näoga  ema poole
Uuring: kärus olevad lapsed tahavad näha ema nägu. Fotol on laps seljaga sõidusuunda ja näoga ema poole Foto: Mavrixphoto/Scanpix

Suurbritannias Dundee ülikoolis tehtud uuring  näitas, et kärus olevad lapsed tahavad näha ema nägu.

Uurijate sõnul tunnevad lapsed end neis kärudes ebamugavalt, kust nad ema nägu ei näe, kirjutab STT.

«Nägu sõidusuunda istuvad lapsed naeravad vähem ja neil on rohkem stressi, kui seljaga sõidusuunda ja vankrit lükkavat ema nägevatel lastel,» selgitasid teadlased.

Teadlased uurisid 3000 ema ja last. Tulemused näitasid, et  kui lapsed on näoga sõidusuunas, siis emad pööravad neile vähem tähelepanu ja räägivad nendega vähem.

«Seljaga sõidusuuna poole ja näoga ema poole olevad lapsed naeravad rohkem ja magavad rahulikumalt. Need näitavad, et laste stress on madal. Kui ema on liikumise ajal näoga lapse poole, siis toimub pidev suhtlus,» selgitasid uurijad.

Uurijad tegid veel ühe testi, kus 20 ema ja last läbisid kilomeetri pikkuse teekonna. Poolel teekonnast oli laps näoga ja poolel seljaga sõidusuunas.

Katse alguses näoga sõidusuunas olnud lastest ainult üks naeris. Kui lapsed keerati näoga ema poole ja seljaga sõidusuuna poole, siis üle poole neist naeris.

Enamik katses osalenud emasid tunnistas, et lapsed on kärus näoga sõidusuuna poole. Alla kaheaastastest lastest istus näoga sõidusuunda ligi 82 protsenti.

Uuringut juhtinud professor Susanne Zeedyki sõnul aitab ema pidev nägemine ja temaga kontaktist olemine laste arengule kaasa.

«Kui käru on sellise ehitusega, et lapse istub seal sees ema nägemata, siis see kahjustab lapse arengut,» selgitas Zeedyk.

Teadlaste hinnangul on lapsed kärus iga päev keskmiselt kaks tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles