Festivalil näeb Euroopa uut tsirkust

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsirkusefestival algab Sebastiano Toma etendusega “The Time Between”.
Tsirkusefestival algab Sebastiano Toma etendusega “The Time Between”. Foto: www.tsirkus.ee

Augusti alguses toimub Tallinnas rahvusvaheline uue tsirkuse festival “Tsirkusepuu”, mis tutvustab Eesti publikule Euroopa noorte tsirkuste hetkeseisu.

Korraldajate teatel osalevad 5.-13. augustini toimuval festivalil noorte tsirkusetrupid Saksamaalt, Inglismaalt, Soomest, Belgiast ja Hollandist. Otse loomulikult on kavas koha leidnud kodumaine uus noor tsirkus – oma värskeimat loomingut presenteerivad tsirkusestuudio Folie ja OMAtsirkus. Samuti osalevad mustkunstnikud Meelis Kubo ja Charlekas ning Toomas Tross ja Haide Männamäe (klounid Piip ja Tuut).

Peale noorte kollektiivide võib Eesti publik reedel, 5. augustil vaadata festivali avaetendusena lavastust “The Time Between”, mille on lavastanud Euroopa üks uue tsirkuse alusepanijatest Sebastiano Toma.

Hamburgis resideeruv Sebastiano Toma on tunnustatud kaasaegse tsirkuse lavastaja, kes on tuntust kogunud paljude oma lavastustega. Erilise tähelepanu osaliseks on Toma saanud Tiger Lillies nimelise tsirkusega, mille ta lõi koostöös kuulsa bändiga The Tiger Lillies. Nende ühistööna valminud lavastust “The Tiger Lillies Freakshow” on edukalt mängitud paljudel maailma teatri- ja tsirkusefestivalidel.

Lavastuses “The Time Between” toovad mitmekülgsete annetega kolm noort artisti ja kolm virtuoosset muusikut publikuni romantilise ajarännaku, kus saatjateks on näitlejameisterlikkus, tsirkus, pildid, tants ja muusika.

Muusika mängib Sebastiano Toma töödes väga olulist rolli ning on seda ka lavastuses “The Time Between”, mille helilooming pärineb Mark Chaeti sulest ning on loodud just sellele lavastusele.

Sebastiano Toma loodu tõestab suurepäraselt seda, et tsirkus on tänapäeval kogu maailmas arenenud meelelahutuslike trikkide näitamise paigast äärmiselt uudseks ja põnevaks kunstivormiks. Kaasaegse tsirkuse lavastused on oma olemuselt näiliselt inimvõimete piiridel tegutsevad esteetiliselt kaunid, lummavad, nauditavad ja mõtestatud kunstisündmused, kus põimuvad teater, elav muusika, koreograafia ja akrobaatiline meisterlikkus.

Festival algab suure tsirkuse rongkäiguga reedel, 5. augustil Tallinna vana- ja kesklinnas. Enamik etendustest toimub Kadrioru pargis, kuid kasutatakse ka Kumu auditooriumi. Peale etendusteprogrammi on festivali kavas tasuta vabaõhusündmused.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles