Seltskonnakroonikad said alguse 18. sajandil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seltskonnakroonikad said alguse 18. sajandil. Pildil ajaleht «The Gentleman`s Magazine»
Seltskonnakroonikad said alguse 18. sajandil. Pildil ajaleht «The Gentleman`s Magazine» Foto: Wikipedia.org

Seltskonnakroonikad ja seltskonnaelu kajastamine ei ole tänapäevane väljamõeldis, vaid selle algusaeg ulatub 18. sajandisse.

Suurbritannia ajaloolaste sõnul tekkis koos tööstusrevolutsiooniga uus ühiskondlik kiht – majanduslikult heal järjel keskklass, kirjutab The Telegraph.  

«Varem ainult aadlikele omast vaba aega hakkas nautima ka ennast majanduslikult kindlustanud keskklass. See ühiskonnakiht võttis omaks mitmeid aadlike tavasid. Seltskonnaelu hakkas ka keskklassi seas tähtsat rolli mängima ning seal toimuva vastu tekkis suur huvi,» selgitasid uurijad.

18.sajandi seltskonnauudiseid uurinud ajaloolase Elizabeth Barry kinnitusel avastasid ajalehed üsna kiiresti, et «kollased» uudised müüvad.

«Oli üsna uus, et ajalehed hakkasid lisaks päevauudistele, kultuurile ja religioonile kajastama ka inimeste eraelu,» nentis uurija.

Barry tõi näitena 1789. aastal ajalehes « The Gentleman's Magazine» avaldatud loo Londoni ennustaja Isaac Tarratist.

«Tarrat ennustas inimestele tulevikku oma pudupoe tagaruumis. Ta elulugu on küllaltki õnnetu. Nimelt oli endine jõukas kaupmees sunnitud ennustamisega tegelema hakkama, kuna ta läks pankrotti. Tarrat häbenes, mida tegi. Kuid samas hämmastas teda see, et tema klientideks olid põhiliselt ühiskonna kõrgemate kihtide esindajad, kelle elu kohta ta, lisaks ennustamisele, nii mõndagi «krõbedat» teada sai,» nentis ajaloolane.

«The Gentelman`s Magazine» kirjutas ka Peter Marshist, kes oma surma ette ennustas. Marsh arvas, et ta läheb hulluks ja ajalehe andmetel nii juhtuski.

Ajaloolase Barry sõnul tabasid 18. sajandi inimesed ära, et seltskonnaelu kroonikate kaudu võib kuulsaks saada. 

«Maailm ja inimloomus ei ole palju muutunud. Juba 18. sajandil ihkasid inimesed saada kuulsaks  ja staariks ning seda vahendeid valimata,» nentis Barry.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles