Polaaralade elanike aju ja silmad on suuremad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Polaaralade elanike aju ja silmad on suuremad
Polaaralade elanike aju ja silmad on suuremad Foto: Wikipedia.org

Oxfordi ülikooli antropoloogide tehtud uuring näitas, et polaaralade põlisrahvaste aju on suurem kui ekvaatorile lähemal elavatel inimestel.

Samuti on kõrgematel laiuskraadidel elavatel inimestel suuremad silmamunad, kirjutab Discovery News.

Uurijate sõnul annab suurem aju parema nägemise, et toime tulla sealse vähese valgusega.

«Niis suurem aju kui suuremad silmad võimaldavad paremini näha aladel, kus on vähem päikesevalgust kui ekvaatorile lähemal olevatel aladel, selgitasid uurijad.

See nähtus on kõige äärmuslikum mõlemal poolusel.

«Polaarjoone juures elavatel inimestel on silmamunad 20 protsenti suuremad nende inimeste silmamunadest, kes elavad ekvaatorile lähemal,» sõnas uurija Robin Dunbar.

Dunbari sõnul tagavad suuremad silmamunad vähese valguse tingimustes hea nägemise.

Oma teooria tõestamiseks uuris Dunbar koos oma kolleegi Eiluned Pearce`iga erinevatest hõimudest pärit 55 inimese pealuud. Eriti pandi rõhku kolju ja silmaaukude suurusele.

Pealuud pärinesid inimestelt, kes elasid umbes 200 aastat tagasi. Need pealuud on Cambridge´i ülikooli loodusmuuseumi kogus.

Uuring näitas, et laiuskraadi, pea ja aju suuruse vahel on seos.

Teadlased siiski rõhutasid, et suurem aju ei tee veel kedagi intelligentsemaks.

«Rõhutan, et kuigi aju võib polaaralade elanikel suurem olla, ei tähenda see seda, et nad targemad, intelligentsemad või nutikamad oleksid,» selgitas teadlane.

Varem on sama asja märgatud lindudel ja imetajatel. Samuti aitab see avastus selgitada, miks neandertallastel ja teistel varajastel inimestel oli aju suurem kui nüüdisinimesel.

«Suuruse mõttes oli neil suurem aju, kuid see ei teinud tingimata intelligentsemaks,» sõnasid uurijad.

Uuring näitas ka seda, et inimesed on erinevates kliimatingimustes väga adapteeruvad ja vastupidavad.

«Kõrgematel laiuskraadidel elavatel inimestel on kolm võimalust. Kas säilitada silmade ja aju suurus sama ning näha halvemini. Või arendada paremat nägemisvõimet, kuid aju suurus jääb samaks. Või minna evolutsiooniga kaasa ja saada sellesse keskkonda paremini sobiv aju ja silmad,» selgitas Dunbar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles