Delfiinid tajuvad kuuenda meele abil elektrivälju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotalia guianensis delfiin
Sotalia guianensis delfiin Foto: Wikipedia.org

Lõuna-Ameerika delfiinid on imetajad, kes tajuvad kuuenda meele abil elektrivälju.

Saksamaa Rostocki ülikooli teadlased tegid kindlaks, et Sotalia guianensis delfiinide peaehitus on selline, mis võimaldab neil vees elektrivälju tunnetada, kirjutab BBC.

Varasemast on teada, et elektrivälju tunnetavad kalad ja kahepaiksed. Imetajatest on seda täheldatud vaid nokkloomadel.

Kõik vaalalised, kaasa arvatud delfiinid, jahivad ja teevad asukohti kindlaks heli abil.

Kuid hiljuti tehtud uuring näitas, et Lõuna-Ameerika vetes elavad delfiinid võivad lisaks helidele kasutada saagi tabamiseks ka elektriväljatunnetust.

Uurijad lisasid, et delfiinid ei ole siiski nii tundlikud, kui haid ja raid, kuid nad suudavad siiski vees levivaid signaale, näiteks väikekalade liikumist, väga hästi tunnetada.

«Need delfiinid toituvad eelkõige merepõhjas leiduvast. Samuti elavad nad vees, mis on võrdlemisi halva nähtavusega ja mudane. Kajalokatsioon ei tööta saagile väga lähedal ja siis tuleb mängu elektriväljatunnetus,» selgitas delfiiniuurija Wolf Hanke.

Vangistuses elavad Sotalia guianensis delfiinid on üsna haruldased. Saksamaal leidub neid Münsteri loomaaias, kus uurijad nendega ka katseid tegid.

Teadlastele hakkas huvi pakkuma nende delfiinide pea ehitus, eriti aga selle imetaja lõuaosa. Seal leiti tunnetust võimaldavaid struktuure.

Neis struktuurides arenevad delfiinide üsas oleku ajal tundlad, mis hiljem pärast sündi ära kukuvad.

Teadlased tegid delfiinidega katseid, pannes vette elektroodid, mis saatsid vette elektrisignaali. Uuriti, kas ja kuidas delfiinid seda tunnetasid.

Kui aga delfiinidel tundlate ala kinni kaeti, siis nad elektrivälja ei tunnetanud.

Teadlaste sõnul näitas eksperiment, et Sotalia guianensis delfiinid on võimelised elektrisignaale tajuma ning teevad seda eriliste organite abil.

Uurijad plaanivad edasi uurida, kas ka teistel vaalalistel on sama tajuvõime.

Samuti tahavad Saksa teadlased minna Lõuna-Ameerikasse, et neid delfiine uurida ka nende tavapärases looduskeskkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles