Barokkmuusika vallutab Helme mõisa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helme mõis
Helme mõis Foto: Eleri Lõhmus/Valgamaalane

Kontserdisarja «Eesti mõisad 2011» korraldaja Mail Sildos rääkis, et Helme mõisas mängib laupäeval ansambel Corelli Consort barokiajastu pillidel nagu viiulid, tšello, viola da gamba, klavessiin ja klavikord. Samuti saab kuulata klaverit.

Esitamisele tulevad Corelli, Romani, Abeli, Biberi sonaadid ja triosonaadid, Purcelli teosed kahele viiulile ja tiiskant viola da gambale, Telemanni Gulliveri süit ja Bachi muusika klahvpillidele.

«Tavaliselt klaverit me ei kasuta, kuna barokiajal polnud see kasutuses, aga seekord tahame promoda klaverimuuseumi ideed,» selgitas Sildos, lisades, et kontserdile tuuakse spetsiaalselt üks eriline klaver. «Kaasas on ka viola da gamba, mis on tilluke tšello, aga teeb viiulikõrgust häält.»

Klaverimuuseumi rajamise eestvedaja Alo Põlmäe avaldas, et jutt käib kuuekümnendatest aastatest pärit Estonia klaverist, mille igapäevane asukoht on Tõrva muusikakool.

«Bach kirjutas enamiku oma loomingust klavessiinile, aga tänapäeval mängitakse neid edukalt ka klaveril. Barokiaeg oli üleminekuaeg klaverile,» lisas Põldmäe.

Sildos kinnitab, et ei pea olema väga hea muusikalise taustaga, et barokkmuusikat nautida.

«Ei tasu ära ehmuda, kogemus koolilastega näitas, et kuigi alguses nad ei teadnud näiteks Bachist midagi, olid nad valmis järgmisel aastal uuesti tulema,» rääkis ta. «Juba see, et tuled mõisasse kohale, on omaette elamus. Soovitaks isegi varem tulla, et kas või lossimägedes käia.»

Põldmäe sõnul on mõisad kultuurikeskused ning kontsert aitab barokiajastusse sisse elada. «Muusika ja kogu ümbrus rõhutab, mismoodi võis välja näha üks kontsert 18. sajandi lõpus,» ütles ta. «Ainuüksi ajastusse sisseminemisvõimalus võiks inimesele, kes pole klassikalise muusikaga sina peal, elamuse pakkuda.»

Ajaloolane Jüri Kuuskemaa jutustab kontserdi vaheajal külalistele ringkäiku tehes Helme mõisa ajaloost.

Sildos on olnud nüüdseks kaksteist aastat toimunud kontserdisarja alguse juures. «See on nagu minu lapsuke,» sõnas ta. «Kõige esimene kord oli 1999. aastal, kui katsetasime, kas see võiks huvi pakkuda. Kuna saalid olid puupüsti täis, siis jätkasime.» Alguses külastati ainult kolme mõisa: Sagadit, Pädastet ja Anijat.

Mõisate ajaloost pajatasid tol ajal kohalikud. Kontserdituur on kaheteistkümne aasta jooksul külastanud 50 mõisa, neli neist lisandub sel aastal. Mullu jäi kontserdisari aga ära, sest kehv majandusseis pani oma põntsu.

Barokkansamblis mängivad Mail Sildos, Meelis Orgse, Tõnu Jõesaar ja Lembit Orgse.

Kontsert on heategevuslik, pileti- ja heategevusmüügitulu läheb Vääna mõisakoolile Harjumaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles