Mafioosodel keelati vanglas disainerrõivaste kandmine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mafioosodel keelati disainerrõivaste kandmine
Mafioosodel keelati disainerrõivaste kandmine Foto: SCANPIX

Itaalia Palermo Ucciardone vangla uus juht keelas seal karistust kandvatel mafioosodel disainerrõivaste kandmise.

Vanglaülema Rita Barbera sõnul demonstreerisid maffiasse kuulujad Gucci, Armani ja teiste kuulsate moeloojate loomingu ning kallite ehete ja kelladega oma jõukust, kirjutab The Telegraph.

Mafioosod said seda siiani teha, kuna Itaalia vanglastes ei ole vangidel vormirõivastust.

Ucciardone vangla kannab ka hüüdnime The Grand Hotel, kuna maffialiikmed on seal pidanud ka oma sünnipäevi, kust ei puudunud šampanja, vähid ja muud hõrgutised.

Itaalia väljaanded on elu selles vanglas võrrelnud Hollywoodi filmiga «Goodfellas». Seal mängisid peaosi Robert De Niro ja Joe Pesci, kelle tegelaskujud samuti vanglas laia elu elasid.

Barbera sõnul ei saa Costa Nostra liikmed enam oma rõivastega «moedemonstratsioone» korraldada.

«Itaalia rahva kollektiivses mälus on, et maffia liikmed elavad vanglas peaaegu sama moodi nagu sealt väljas. Mafioosod on samasugused vangid nagu teised trellide taha saadetud ja neil ei ole õigus erikohtlemisele. Maffia liikmed ei saa enam oma jõukust demonstreerida,» sõnas Barbera.

Vanglajuhi selline korraldus on tekitanud mafioosodest vangides ja nende pereliikmetes vastuseisu.

«Mis õigusega mingi vanglajuht määrab, mida mu mees seljas kandma peab?» küsis ühe maffiategelase naine.

Teine naine kurtis ajakirjanikele, et kuna ta mehel ongi vaid disainerrõivad, siis sunniti ta meest tavaliste rõivaste hankimiseni alasti olema.

«Mu mees ei kanna disainerrõivaid eputamise ja jõukuse näitamise pärast, vaid selle tõttu, et need on parema kvaliteediga ja vastupidavamad. Miks mu mees peaks end alandama turult ostetud odavate rõivastega?» jätkas naine.

Enamik Ucciardone vanglas karistust kandvatest vangidest ei saa endale lukslikku elu lubada. See vangla mahutab kuni 500 vangi, kuid seal on tegelikult 700 vangi.

Inimõigusasjatundjate sõnul on lihtvangidel puudus kõige tavalisematest esemetest nagu aluspesu ja korralikud jalatsid, samas kui maffia liikmed näevad välja nagu kuningad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles