Zimbabwes on koolerapuhang

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwes on koolerapuhang
Zimbabwes on koolerapuhang Foto: AFP / Scanpix

Lõuna-Aafrikas asuvas Zimbabwes on koolerapuhang.

USA Zimbabwe suursaadiku James McGeeni sõnul on haigestunuid juba üle 1200 ja 300 inimest on koolerasse surnud, edastab AP.

Zimbabwe ametivõimude avaldatud arvud haigestumise ja surmade kohta on märgataval väiksemad. Selle riigi tervishoiuministeeriumi andmetel on surnud 90 inimest.

Maapiirkonnast alguse saanud haiguspuhang on levinud juba pealinna Hararesse.

Organisatsiooni Arstid Ilma Piirideta (Médecins sans Frontières) esindaja sõnul ohustab koolera Harares 1,4 miljonit inimest.

«Meie andmetel on koolera juhtumeid juba ka Zimbabwe naaberriigis Lõuna-Aafrika Vabariigis,» selgitas esindaja.

Zimbabwe  maapiirkonnad on kooleraga pikka aega võitlust pidanud. Linnades on see haigus vähem levinud, kuna seal on sanitaarolud paremad.

Zimbabwe majandus on olnud aastaid kriisis, mille tõttu on kannatanud ka tervishoid ja infrastruktuur.

Kohalike tervishoiuspetsialistide arvates ei pea enamik elanikkonnast kinni kõige lihtsamatest hügieenireeglitest nagu näiteks käte pesemine.

Koolera (Cholera) on äge nakkushaigus, mille tekitajaks on kooleravibrioonid (Vibrio Cholerae). Nad on gramnegatiivsed, komakujulised bakterid, kes vajavad elutegevuseks aeroobset keskkonda. Nakatumine toimub fekaal-oraalsel teel. Koolera esineb eelkõige sooja kliimaga maades, kus sageli tarbitakse puhastamata joogivett ning pesemata toiduaineid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles