Rotid vallutasid taas vilepillimängija linna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamelini linna panoraam
Hamelini linna panoraam Foto: Wikipedia.org

Saksamaal asuv Hamelini linn vajaks taas vilepillimängija teeneid.

Nimelt on selle linna tühermaal, umbes jalgpalliväljaku suurusel alal end sisse seadnud suur rotiparv, kes linna prügikastides toitu otsimas käib, kirjutab STT.

Hamelini linna seostatakse legendiga kuulsast vilepillipuhujast, kes väidetavalt 1284. aastal linna kõik rotid ja hiired vilepilli mängides  jõkke uputas.

Kuna linn  rikkus kokkulepet ja ei maksnud vilepillipuhujale ta töö eest, meelitas mees hiljem linna lapsed linna lähedal asuvasse koopasse, kuhu nad kadusid.

Nüüd plaanitakse rotiprobleem lahendada teisel viisil. Linnas ennast liiga vabalt tundvatele rottidele on suur hulk lõkse üles seatud.

Vennad Grimmid tegid vilepillimängija loo kuulsaks  1816. aastal, kui muistendite kogumikus «Deutche Sagen ilmus lugu  «Hamelini lapsed».

Kirjanduskriitikute arvates võib see lugu sümboliseerida keskaegseid laste ristiretki või  on  juba 12. sajandil alanud sakslaste  itta tungi allegooria.

Keskajal tunti vilepillimeest Surma võrdkujuna ja teda seostati la dance macabre`i ehk surmatantsuga.

Hamelinis tähistatakse igal aastal kuulsa vilepillimängija püha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles