Murdoch astub parlamendi ette

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rupert Murdoch ja Rebekah Brooks astuvad täna Briti parlamendi ette häkkimissüüdistuste kohta aru andma.
Rupert Murdoch ja Rebekah Brooks astuvad täna Briti parlamendi ette häkkimissüüdistuste kohta aru andma. Foto: AP/Scanpix

Meediamagnaat Rupert Murdochi ja tema ajalehtedega seotud telefonide häkkimisskandaal raputab ka Briti politseid ning selle vaibumist näha ei ole. USAs kogub torm alles hoogu.

Suurbritannia peaministri David Cameroni sõnul lükkub tõenäoliselt edasi parlamendi homme algama pidanud suvepuhkus ja parlamendiliikmed kogunevad erakorralisele koosolekule häkkimisskandaali arutama.

Täna astuvad Briti parlamendi kultuurikomisjoni ette tunnistusi andma Rupert Murdoch ise, tema poeg James ja reedel News Corporationi tütarfirma News Internationali juhi kohalt tagasi astunud Rebekah Brooks. Varem on firma juhid alati keeldunud parlamendi ette astumisest.

Brooks arreteeriti pühapäeval süüdistatuna häkkimises ja altkäemaksu andmises politseinikele, kuid vabastati hiljem kautsjoni vastu. Tegu oli juba kümnenda arreteerituga häkkimisskandaaliga seoses.

Seejärel astus oma kohalt tagasi Scotland Yardi juht sir Paul Stephenson, keda on teravalt kritiseeritud pärast News of The Worldi juhtivtoimetaja Neil Wallise oma nõunikuks palkamist. Ka Stephenson annab täna tunnistusi parlamendi komisjoni ees.

Ametist lahkus ka Wall
Street Journalit välja andva kirjastuse Dow Jones juht Les Hinton, kes töötas Murdochi firmas üle 52 aasta. Hinton juhtis News Internationali aastatel 1995–2007 ehk ajal, mil häkkimised toimusid.

Hinton on esimene tagasiastuja News Corporationi USA-harus, kus skandaal alles hakkab hoogu koguma – eelmisel nädalal teatas FBI, et alustas juurdlust selgitamaks, kas News of the Worldi ajakirjanikud häkkisid ka 2001. aasta maailma kaubanduskeskuse terrorirünnaku ohvrite telefone. News International keeldus neid süüdistusi kommenteerimast.

Kriitikanooli on juba tunda saanud ka Briti peaminister ise – teda kritiseeriti kriisi ajal Lõuna-Aafrikasse ärivisiidile siirdumise pärast, mida on juba nimetatud riigist põgenemiseks. Cameroni sõnul ei tähenda reis, nagu ei hoiaks ta skandaali arengutel pidevalt silma peal.

Samas on Briti peaministrit süüdistatud ka soojades suhetes News of the Worldi endise toimetaja Andy Coulsoniga, kes on üks häkkimisskandaaliga seoses vahistatutest.

Aina suuremaks paisuv skandaal on tõsiselt ärritanud ka News Corporationi aktsionäre, kellest osa on juba firma kohtusse kaevanud, süüdistades seda ebakompetentses juhtimises. Järgmisel aastal jõuavad kohtusse esimesed kaebused häkkimise väidetavatelt ohvritelt, kelle seas on näiteks näitleja Jude Law ja endine jalgpallur Paul Gascoigne.

Skandaal sai alguse, kui tuli avalikuks, et ajalehe News of the World palgatud detektiivid olid lahti häkkinud tapetud koolitüdruku Milly Dowleri mobiiltelefoni. Skandaali arenedes selgus, et häkitud oli ka Londoni 2005. aasta terrorirünnaku ohvrite, hukkunud Briti sõdurite omaste ning poliitikute ja kuulsuste telefone.

Eelmisel nädalal vabandas Rupert Murdoch avalikult Milly Dowleri perekonna ees, News Corporation on teatanud plaanist müüa kõik nende omanduses olevad Briti ajalehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles