Lastekirjanduse maja pakub avastamisrõõmu

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekirjandusmaja looja Sille Varblane (paremal) ja Merle Ritson, kelle osavate näppude vahelt on tulnud palju kaunist käsitööd, istuvad kohvikus õunapuu all.
Lastekirjandusmaja looja Sille Varblane (paremal) ja Merle Ritson, kelle osavate näppude vahelt on tulnud palju kaunist käsitööd, istuvad kohvikus õunapuu all. Foto: Peeter Kümmel

Viljandi kesklinnas Lossi tänavas kunagise Kirsimäe kohviku ruumides alustas tegevust seikluslik lastekirjandusmaja, kus saab mängida ja tutvuda tuntud eesti kirjanike loominguga.

Mittetulundusühingu Õnnelik Laps juhatuse esimehel Sille Varblasel tekkis idee luua lastele selline maailm, kus tuttavad lood ja luuletused võtaksid silmaga nähtava ja käega katsutava kuju ning muutuksid väikesele raamatusõbrale omasemaks. Neljas ruumis on elustunud Ellen Niidu, Robert Vaidlo ja Olivia Saare loodud tegelased.

«Seikluslik lastekirjandusmaja on ühelt poolt muuseum ja teiselt poolt mängukoht. Meie juurde tulek on justkui raamatu sisse minek. Siin tunneb ära tuttavad elemendid, aga saab avastada ka uut või unustatut,» rääkis Varblane.

Ellen Niidu ja Robert Vaidlo teoste põhjal koostatud väljapanek jääb püsiekspositsiooniks, kuid Olivia Saare tegelaste asemele tulevad mõne aja pärast uued, et anda võimalus ka teistele kirjanikele.

Lastekirjandusmaja maskotid on Sille Varblase tütarde väljamõeldud tegelased Triibik ja Turrik. «Nad elavad raamatumaal kolme tänava ristumispaigas. Neil pole oma lugu ja sellepärast kuulutame välja jutukirjutamisvõistluse,» kõneles Varblane.

Seiklusmaja luues luges Sille Varblane läbi palju luuletusi ja valis välja elavaid kujutluspilte tekitavad read. Luuletused on paigutatud teemaga haakuvasse kohta: näiteks sisenejat tervitavad riietumisest kõnelevad salmid.
Müügisaalist saab osta käsitööesemeid: näpu- ja käpiknukke ning kaunistusi.

Galeriiruumis on üleval näitused. Praegu on vaadata Merle Ritsoni kootud ja õmmeldud käsitööd. Ritson põeb süsteemset sidekoehaigust, millest on haaratud kõik liigesed. Hoolimata raskest haigusest ja sellest, et ta ei suuda üle kümne minuti järjest kududa, on tema näppude alt tulnud palju lapsesõbralikke esemeid.

Suurest seiklusmaja toast täidavad lõviosa Ellen Niidu tegelased: rong, sajajalgne ja keksukast. Et Olivia Saarel on palju vanaemaga seotud luuletusi, otsustas Sille Varblane neist välja noppida kõnekaid detaile: kummutisahtlist piiluvad pitsid ja kiiktooli katab lapiline tekk.

Toa teises otsas on Robert Vaidlo tuntuima tegelase Kessu maja, mille katuselt saab liumäest alla lasta. Seintel olevatelt riiulitelt leiab peaaegu kõik nimetatud lastekirjanike teosed.

Seiklusmajast ei puudu ka kohvik, kus ümmarguste laudade ääres saab õuna-, kirsi- pirni- ja tammepuude all istuda seenekujulistel pinkidel. Kõigi puude viljad on meisterdanud Merle Ritson.

Kohvikus on menüü asemel kasutusel Supramag ehk Kessu ja Tripi toidumasin. Söögiks pakutakse raamatutes kirjas olevaid toite, näiteks kukekakaod ja Krõlli pannkooke. Neid valmistab Sille Varblane ise.

Kohviku kõrval on loodustuba, kus saab muruvaibal pikutada, raamatuid sirvida ja lauamänge mängida või loenguid pidada.

Lastekirjandusmaja on avatud teisipäevast laupäevani kella 10—17. Õhtuti saab ruume rentida. Plaanis on laupäeviti teha Triibiku ja Turriku lugemis- ja meisterdamishommikuid. Seiklusmaja veebikodu on aadressil www.seikluslik.eu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles