«Meie Euroopas»: muusikutepere ajas juured Islandisse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi maastik
Islandi maastik Foto: AP / Scanpix

Teisipäevaõhtuses ETV saates «Meie Euroopas» külastas Maire Aunaste Islandil elavat muusikuteperekonda.

Islandil elab täna ligi paarkümmend eestlast, nende hulgas muusikuteperekond Kiis. Kaldo oli Eestis tromboonimängija ja tema naine Margot džässlaulja. Kümne aastaga on tänased muusikaõpetajad Islandil nii ära harjunud, et Eestisse tagasitulekust on isegi rääkida keeruline.

Eestlaste invasiooni saarele algatas Kaldo koolivend, kes asus sinna elama 14 aastat tagasi. Nelja aasta pärast tuli Kaldo koos naisega järgi, siis veel mõned eestlased ja nii see riburada läks.

Kaldo tunnistas, et iial ei või öelda iial, sest ta ei uskunud kunagi, et võiks kodumaalt lahkuda ja muusikaõpetajaks hakata.

Uue elu alustamine oli tagantjärgi vaadates üsna hullumeelne. Tol hetkel ei saanud kogu selle sabistamise sees arugi, kui suure asjaga tegu.

Eestis elas Kaldo koos naise ja emaga kaheksa aastat ühe katuse all ning lahkumine oli ema jaoks nii kerge kui raske. Ema arvas, et nad jäävad ära paariks aastaks, kuid nüüd on nad ära olnud juba kümme aastat. Ema tunnistas, et on samuti Islandisse armunud. Ta käis isegi aastaks lapselast hoidmas. Praegu tunneb ta end kodumaal hästi, sest on nii tihedas ühenduses Islandiga.

Margot andis Islandil plaadi välja. Ta tegi seda puhtalt iseenda pärast, sest niimoodi rikkaks pole lootust saada. Ta näeks hea meelega, et keegi annaks selle plaadi ka Eestis välja.
Islandil olek on Margotit väga palju muusikaliselt harinud. Ta poleks Eestis olles ilmselt kunagi koori juhatama hakanud. Islandil on tema käe all laulnud gospel-, laste- ja noortekoor.

Kaldo usub, et kindlasti on eestlastel midagi islandlastele õpetada. Mitmed aastad tagasi pani ta kokku puhkpilliorkestri ja viis nad Eestisse laulupeole ning islandlastele avaldas see sügavat muljet.

Kiisad teevad kõik, et nende Islandil sündinud poeg eesti keelt kõneleda ja kirjutada oskaks. Nende kodu on väga eestimeelne.

Kiisad tunnistasid, et igatsevad väljamaal olles Eestimaa metsi. Kodus käivad nad üle suve.
Kaldo tunnistas, et mõtleb vahel, et mida ta seal võõral maal küll teeb. Aga elu on keeruline ning praegu tundub, et tagasi ta niipea ei tule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles