Merepäevad toovad muusika, laevad ja tsirkuse

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Padar
Tanel Padar Foto: Toomas Huik

Tänasest pühapäevani toimub taas suurejooneline mere- ja perepidu Tallinna merepäevad, mis toob merre ja merekaldale rikkaliku kultuuriprogrammi täis jazzi, poppi, klassikat ja alternatiivmuusikat. Lisaks näitused, regatid ja ekskursioonid.



Neljandad Tallinna merepäevad avab täna kell 20 algav Tanel Padar & The Suni ja üle-eestilise noorte sümfooniaorkestri kontsert, kus Padari tuntud ja ka vähem tuntud lood on saanud värske sümfoonilise kõla. Noorteorkestrit näeb ka merepäevade viimasel päeval, seekord koos Tõnis Mäe ja Chalice’iga.

Reede õhtul näeb Lennusadama angaarides ilmavalgust helilooja Helena Tulve ja kunstnik Tarvo Hanno Varrese uudisteos «Sool», mis on loodud spetsiaalselt ajaloolises vesilennukite angaaris esitamiseks.

Rikkalikult jazzi

Palju kuulamisväärset leiavad merepäevadelt ka jazzisõbrad – Admiraliteedi basseini serval on sel aastal avatud jazziala, kus astuvad üles näiteks Anneliis Kits & Righteous Jazz Citizens – kooslus, kus kohtuvad jazz ja klubibiidid ning uudse kuue saavad teiste seas nii Erykah Badu, James Blake’i kui ka Kings of Leoni lood.

Laupäeva ja pühapäeva varahommikul kell pool viis on jazzisõpradel aga võimalus Tõnu Raadiku ja Henn Rebase muusika saatel sõita laevaga Kajsamoor päikesetõusu ja Tallinna panoraami imetlema. Lisaks esinevad jazziprogrammis Helin-Mari Arderi Kvintett, Gourmet Duo ja Ara Yaralyan Trio.

Tänavused merepäevad pakuvad esmakordselt ka alternatiivmuusikale pühendatud programmi. Peetri sadama hiiglaslikus töökojahoones toimub täna ööpidu «Club 2011: Mutant Disco», mille peaesinejad on üle maailma kriitikuid hämmastav ja poolenisti eesti juurtega duo Hype Williams ning tantsumuusikale värskenduskuuri tegev Teeth.

Kinos Sõprus avab Aki Kaurismäki oma saalis filmi «Le havre» teemalise baari ja näitab merefilme.

Sündmuse visuaalide eest vastutab Mart Taniel – mees linateoste «Sügisball», «Jan Uuspõld läheb Tartusse» ja «Püha Tõnu kiusamine» kaamera tagant. Hommikutundidel pakutakse peolistele kosutavat suppi.

Järgmisel õhtul viib Mutant Disco järelpidu tugevamad peolised Naissaarele DJ-muusikat kuulama ja kino Sõpruse filme vaatama. Linnahalli kõrval Eesti kaasaegse kunsti muuseumis toimub aga reedel ja laupäeval tasuta pidu Helibriisid, kus mõlemal päeval astuvad 12-tunnisel maratonil üles Eesti Popsi ja Kohviradio DJ-d koos sõprade ja külalistega.

Tsirkus ja Krusenstern

Ka sel aastal on merepäevadel võimalus külastada erinevaid laevu ja tutvuda päästeameti, merekooli ja veeteede ameti telkidega. Tänavune teine Euroopa kultuuripealinn Turu saadab kuunaril Linden merepäevadele oma delegatsiooni koos tsirkuseartistidega.

Tallinna merepäevadele saabub ka maailma üks uhkemaid ajaloolisi purjelaevu Krusenstern, lõpeb Muhu väina regatt, toimuvad olümpiapurjekate võistlused ja maailma suurima purjevarjuteatri etendused. Toimuvad rattaretked Tallinna eri osadesse ning ekskursioonid Kultuurikatlasse, Patarei vanglasse, vesilennukite angaaridesse ja laevaremonditehasesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles