Karl Marxi «Kapital» antakse välja koomiksina

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanis antakse Karl Marxi «Kapital» välja koomiksina
Jaapanis antakse Karl Marxi «Kapital» välja koomiksina Foto: Wikipedia.org

Jaapanis antakse Saksa filosoofi ja majandusteadlase Karl Marxi kuulus teos «Kapital» välja  manga koomiksina.

«Kapitali» koomiksi väljaandjaks on Tokyo kirjastus East Press ja see jõuab müügile 5. detsembril, edastab AFP.

Väljaandjate arvates on selle koomiksi ilmumiseks õige aeg.

«Nii Jaapan kui ka kogu maailm võitleb finantskriisi ja majanduslangusega. Meile tundub, et praegusesse aega sobivad Marxi tõed hästi. Koomiksi kujul saavad neist kõik aru,» selgitasid väljaandjad.

Nad jätkasid, et majanduslanguse tõttu on Jaapanis hakatud üha rohkem vasakpoolseid vaateid hindama ning kommunistliku partei read saavad jõudsalt täiendust. Välja on hakatud andma ka kapitalismivastast poliitilist kirjandust.

«Näiteks on aastaga suurenenud manga «Kanikosen» müük. Kui möödunud aastal oli see 5000 eksemplari, siis nüüd on see kasvanud 507 000 eksemplarini,» sõnasid kirjastuse esindajad.

«Kanikosen» on lugu, mille tegevus toimub 1929. aastal ja kus vabrikutöölised tõusevad kapitalistidest vabrikuomanike vastu üles.

Manga on jaapani keeles sõna koomiksite jaoks. Otsetõlkes tähendab manga veidraid pilte. Väljaspool Jaapanit tavaliselt mõeldakse sellega konkreetselt jaapani koomikseid. Manga arenes välja ukiyo-e ja välismaistest joonistamisstiilidest ja saavutas oma praeguse kuju pärast Teist maailmasõda.

Üldiselt on manga joonistatud mustvalgelt, üksnes raamatukaantel ja vahel ka mõnedel esimesel leheküljel leidub värvipilte.

Karl Marxi «Kapitali» esimene köide ilmus 1867. aastal. Marxi seisukohad on, et töölised ei teeni oma töö eest võrdselt toote müügihinnaga. Seega teenib kapitalist tööliste arvelt kasumit ja seega ekspluateerib töölisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles