Vanamuusika festival vaatab muusikale ajatu pilguga

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Risto Joosti juhatusel jõuavad festivalil kuulajateni XVI sajandi kuulsaima Itaalia helilooja Giovanni Pierluigi da Palestrina teosed.
Dirigent Risto Joosti juhatusel jõuavad festivalil kuulajateni XVI sajandi kuulsaima Itaalia helilooja Giovanni Pierluigi da Palestrina teosed. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Täna õhtul algab Viljandis Tõnis Mäe ja Hortus Musicuse kontserdiga 26. Viljandi vanamuusika festival.

Kuuel festivalipäeval saab Viljandi tuntud ja ka tundmatutes kontserdipaikades kuulata kaheksat eriilmelist kontserti.

Peaesineja on maailma vanamuusikute absoluutsesse eliiti kuuluv plokkflöödivirtuoos Conrad Steinmann Šveitsist koos ansambliga Ensemble Diferencias. Steinmann mängib ka haruldasel Vana-Kreeka instrumendil aulosel. Kontserdil kõlab muusika Euroopa äärealadelt ja kava kannab pealkirja «Euroopa piiridel».

Uus ja vana

Festivali korraldusjuhi Aivar Trallmanni sõnul on kõik uus ja vana samal ajal.
«Oleme otsinud Viljandis uusi esinemispaiku ja seekord leidsime Bonifaciuse gildi pööningu, kus on kaks kontserti,» kõneles Trallmann. «Tänavu laieneme ka Viljandist välja: Conrad Steinmann esineb oma kvartetiga Rakveres.»

Korraldusjuhi ütlemist mööda on kuulajaskond aasta-aastalt suurenenud ja sõna «vanamuusika» ei kõla enam peletavalt elitaarsena. «Nii palju festivali passe kui sel aastal pole me kunagi varem müünud,» nentis ta.

Festivali kunstilise juhi Neeme Punderi kinnitust mööda on inimeste vanamuusika tunnetus väga lai.

«Eesti vanim vanamuusikasündmus vaatab muusikalistele protsessidele juba ammu tõeliselt ajatu ja kõikehaarava pilguga,» kinnitas Punder. «See on otsekui kõrgel mäel kükitava kotka valvas seire. Sellele ei jää nähtamatuks ükski liivatera, ükski muusikaline liikumine ajaloos enne ega praegu.»

Terviklik programm

Ekstaatilise meditatsiooni sügavust otsivate vene muusikute Vladimir Shuljakovski ja Sergei Gasanovi «Euro-Aasia projekt» kompab piire ida ja lääne muusikamaailma vahel. Musta mere Doni kasakate koor, kuhu kuuluvad Bulgaaria raadio koori meessolistid, laulab ja mängib oma armastatud ja hingelähedasi kasakate pärimuslugusid, slaavi meloodiaid ning vene ja bütsantsi õigeusumaa traditsionaalseid viise.

Festivalil esimest korda esinev kammerkoor Voces Musicales Risto Joosti juhatusel kannab ette Giovanni Pierluigi da Palestrina «Missa Papae Marcelli» ja teisi vaimulikke teoseid. Suurim kollektiiv, kes festivalil üles astub, on 60liikmeline National Youth Fanfare Orchestra Hollandist. Orkestri esituses kõlab renessanssmuusika kõrval valik uuemaid viise, kaasa arvatud Leonard Bernsteini kompositsioonid.

«Oma muusikalise naela leiab iga külastaja ise,» ütles Aivar Trallmann. «Kellele on see Palestrina Risto Joosti ja Voces Musicalese esituses; kellele National Youth Fanfare Orcestra Hollandist; kellele vanamuusik Tõnis Mägi; kellele Conrad Steinmann; kellele programm tervikuna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles