Tantsufestival toob õpitubasid ja etendusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noore Tantsu festivali korraldatakse tänavu juba 19. korda. Pildil on hetk eelmise aasta festivali õpitoast.
Noore Tantsu festivali korraldatakse tänavu juba 19. korda. Pildil on hetk eelmise aasta festivali õpitoast. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tuleval nädalal on Viljandis palju ärksaid tantsuinimesi, sest esmaspäevast laupäevani kestab siin traditsiooniline Noore Tantsu festival.

Mittetulundusühingu Evestuudio eestvedamisel aset leidev Noore Tantsu festival (NoTaFe), mis kannab järjekorranumbrit 19, annab huvilistele võimaluse õpetada ja õppida, etendusi jälgida ning jämmidel osaleda.

Päevad mööduvad õppides

Suvekoolis juhatavad õpikodasid 11 rahvusvaheliselt tunnustatud õpetajat, kelle tundides võivad osaleda nii algajad kui edasijõudnud huvilised.

Peakorraldaja Eve Noormetsa sõnul on festivali programm väga kompaktne ja mitmekesine. Tema selgitust mööda võtavad paljud inimesed sellest osa hommikust õhtuni ja on tähtis, et nad oma energiat õigesti kasutada saaksid.

«Siin pole ühtki ebaolulist tegevust ja ükski asi ei ole programmi pandud lihtsalt augutäiteks,» rõhutas Noormets. «Festivalile tulevad väga huvitavad ja teisalt ka nõudlikud inimesed — siin ei saa latti alla lasta. Samas on see festival kõigile avatud meelega huvilistele.»

Päevad algavad huvikeskuse juures hommikuste joogatundidega, mida juhendab Tallinnas elav ameeriklanna Alexis Steeves. Sellele järgneb iga päev kaks töötuba, kus jagavad teadmisi oma ala asjatundjad.

Nädalapikkustes õpikodades saab õppida tantsutehnikat Bruno Caverna, Inga Sterneri ja Marina Konovalova käe all.

Teksti ja liikumise õpikoda juhendab Peter Stamer ning häält ja liikumist õpetab Heini Nukari. Improvisatsiooni õpituba juhendab teist aastat Anderw Morrish ning action-teatrit Sten Rudström. Akrobaatika ja žongleerimise kohta jagab teadmisi NoTaFe veteran­õpetaja Marco Bonisimo ning qigong’i kohta Kauko Uusoksa Soomest.

Kaks õpikoda on pühendatud tantsu ja foto ning tantsu ja videokunsti koostööle. Neid juhendajavad tantsufotograaf Thomas Häntzschel ja videokunstnik Andrea Keiz.

Töötubade vahele lõunapausi ajale mahuvad harivad pooltunnid, kus saavad sõna väliskülalised. See osa päevast kannab pealkirja «Tegija räägib».

Õhtud on etenduste päralt

Festivali õhtud on esinemiste, kohtumiste ja jämmide päralt.

Esimesena saavad huvilised esmaspäeval Viljandi kultuuriakadeemia mustas saalis vaadata Kadri ja Andres Noormetsa lavastust «Arizona». Tegemist on algupärase lavatükiga, mis jõuab vaatajate ette esimest korda.

Väliskülalistena astuvad festivalil üles Dominik Grün­bühel Austriast lavastusega
«I am the Mockingbird» ning Brian Gerke ja Steinunn Ketilsdóttir Islandilt duetiga «Steinunn and Brian DO art; How to be Original».

Lisaks saab näha hollandlase Quintus Masiuse ja austerlase Karin Fisslthaleri  videoinstallatsioone ning improvisatsioone kahe NoTaFe suvekooli õpetaja, austraallase Andrew Morrishi ja Ühendriikidest pärit Sten Rudströmi esituses.

Festivali viimasel päeval etendub Peter Stameri, Sybrig Dokteri ja Frank Willensi nädala jooksul loodud lavastus «For Your Eyes Only», kus teevad kaasa Peter Stameri õpikojas osalejad.

Eesti tegijatest astub teisipäeval kultuuriakadeemias üles Karl Saks lavastustega «Tšuud» ja «The Drone of Monk Nestor». Kolmapäeval saab Ugalas näha Eike Ülevainu ja Jaak Sapase «Kohalolekut» ning neljapäeval Rain Saukase ja Alexis Steevesi lavastust «Kui kiiresti need õnnetused».

Täna, festivali eel, võib Viljandi eri paigus näha Rait Rosina, Mari-Liis Eskussoni ja Anu Vase performance’it «Põikajad». Festivali ajal etendub Kaspar Ausi «Enigma».

FESTIVAL

Tegevust jätkub mitmesse kohta.
• Etendusi antakse Viljandi kultuuriakadeemias, Ugala väikeses saalis ja Viljandi tänavatel. Töötoad on Viljandi maagümnaasiumi ja maavalitsuse saalis ning huvikeskuse juures.
• Täpsemalt saavad huvilised Noore Tantsu festivali programmiga tutvuda internetis leheküljel www.notafe.ee.
Allikas: Eve Noormets

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles