Mosleminaised keeldusid meessoost ajakirjanikuga kätlemast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mosleminaised keeldusid meessoost ajakirjanikuga kätlemast
Mosleminaised keeldusid meessoost ajakirjanikuga kätlemast Foto: SCANPIX

Rootsis on lahvatanud skandaal selle ümber, et Rootsi riigitelevisiooni STV uue sarja Halal-TV mosleminaistest saatejuhid keeldusid  ajalehe Aftonbladet majanduskolumnisti Carl Hamiltoniga kätt surumast.

Kätlemise asemel panid saatejuhid käed rinnale kokku ja jätsid saatesse kutsutud mehe käe õhku rippuma, kirjutab weaselzippers.net.

«Viisakas oleks kätt suruda,» nõudis Hamilton.

Naised sõnasid, et nad ei tee seda, kuna mosleminaised ei tohi võõrast  meest puudutada.

Sõnasõda lahvatas uue hooga, kui üks saatejuhtidest küsis, mida peaksid sellises olukorras tegema rootslased, kes on islami usu omaks võtnud.

«Rootsis olles peaks ta kätt suruma. Kui ta seda teha ei suuda, siis peaks siit ära kolima, koopasse elama minema ja eremiidiks hakkama. Rootsis on kombeks inimesi kätlemisega tervitada. Mitterootslased ja rootsi tavad ei ole probleem, vaid võõramaalased, kes ei kätle, tekitavad probleemi,» oli ajakirjaniku vastus.

Hamilton jätkas, et mujalt riikidest sisserännanud on probleemsed ning soovitas mosleminaistel tagasi minna.

Naissaatejuhid ei jäänud mehele vastust võlgu ja ütlesid, et nad on Rootsis sündinud ja üles kasvanud ega kavatse mitte kuhugi minna.

Hamilton kirjutas juhtunust, küsides: «Kas on rassistlik nõuda moslemilt käesurumist?». Ajakirjanik vabandas hiljem oma käitumise pärast.

Rootsis elab umbes 450 000 moslemit. Selle tõttu käivitas Rootsi riigitelevisioon  moslemitele mõeldud sarja, milles käsitletakse erineva taustaga inimeste võrdõiguslikkust ja ühiskondlikke probleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles