Vanad kreeklased jõudsid Monty Pythonist ette

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monty Pythoni meeskond 1969. aastal: tagareas vasakult paremale -  Graham Chapman, Eric Idle, Terry Gilliam. Esireas - Terry Jones, John Cleese, Michael Palin
Monty Pythoni meeskond 1969. aastal: tagareas vasakult paremale - Graham Chapman, Eric Idle, Terry Gilliam. Esireas - Terry Jones, John Cleese, Michael Palin Foto: Wikipedia.org

Saadi tõendusmaterjal selle kohta, et vanad kreeklased jõudsid Monty Pythonist ette.

Nimelt leiti neljandast sajandist pKr pärit käsikiri, milles on ka nali, mis oma sisult meenutab briti kuulsate koomikute välja mõeldud surnud papagoi sketši, kirjutab stuff.co.nz.

1600 aastat tagasi kirjutatud teos kannab pealkirja «Philogelos: naerusõltlastele» ning on üks maailma vanemaid naljaraamatuid.

Kui Monty Pythoni naljas viib mees papagoi loomapoodi tagasi, kaevates, et lind on surnud, siis kreeka nalja puhul on tegemist orjaga, kelle omanik läheb müüjale kaebama, et ori suri kohe pärast ostmist.

«Jumalate nimel, kui ta oli minu oma, siis ei teinud ta mitte midagi sellist!» hüüatab orjamüüja.

1969. aastal esimest korda tele-eetris olnud Monty Pythoni papagoisketši on hääletatud mitu korda üheks paremaks sketšiks.  

Kreeka käsikirja uurijate sõnul ei erine Vana-Kreeka naljad eriti tänapäeva naljadest.

«Suur osa kreeklaste nalju käis igapäevaelu kohta. Näiteks heidetakse nalja seksi, näägutavate naiste, kõhutuule ja rumaluse üle,» selgitasid käsikirja uurijad.

«Kreeklastel on lühikese aru kohta järgmine nali: noormees saadetakse linna ja tal palutakse osta kaks 15-aastast orja. Noormees aga ei leia kahte 15-aastast orja ja ostab selle asemel ühe 30-aastase orja,» tõid uurijad näite.

Uurijate sõnul kandsid käsikirja kokkupanijad nimesid Hierocled ja Philagrius. Nad ei ole naljade autorid, vaid kirjutasid need lihtsalt üles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles