Ajatud trubaduurid Euroopa piiridel

, korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi vanamuusika festivali nimekaim esineja Conrad Steinmann ja Ensemble Differencias
Viljandi vanamuusika festivali nimekaim esineja Conrad Steinmann ja Ensemble Differencias Foto: arhiiv

12.–17. juulini peetav Viljandi XXVI vanamuusika festival ei ole enam mägede taga. Kuuel päeval pakume kuulata kaheksat eriilmelist ja suurepärast kontserti. Seekordse festivali ideoloogia võib kokku võtta ava- ja lõpukontserdi pealkirjadega «Ajatud trubaduurid Euroopa piiridel».

1982. aastal Kalle Tamra ja Tõnu Sepa ellu kutsutud ettevõtmisest on kujunenud rahvusvahelise tähtsusega festival. Selle kinnituseks on tuleva aasta pakkumiste hulk nii suur, et me ei suuda kõiki vastu võtta. Nii valime jätkuvalt parimat, mida rahakott võimaldab.

Avakontsert «Ajatud trubaduurid»on sümboolne: Hortus Musicus mängib Tõnis Mägi lugusid ja Tõnis Mägi laulab. Ta laulab ka keskaegseid viise. Kontsert on Jaani kirikus, mis on akustiliselt üks Eesti paremaid kontserdisaale.

Ajatud trubaduurid on ka vene muusikute duo Vladimir Shuljakovski (viiul, vioola) ja Sergei Gasanov (sitar, duduk, bansuri). Nende «Euro–Aasia projekt» kompab piire Ida ja Lääne muusikamaailmade vahel. Kõlavad india raagad, azerbaidžaani mugaamid ning van Eyki, J. S. Bachi helitööd.

Peterburi muusik Vladimir Shuljakovski esines oma kvartetiga Viljandis ka 2008. aasta festivalil. Seekordse kutse saatsime talle pärast duo Peterburis pimeduses toimunud kontserti. Püüame Bonifatsiuse gildi pööningul selle õhustiku taastada.

Esimest korda on festivalil Voces Musicales Risto Joosti juhendamisel, et esitada siin Palestrina Missa Papae Marcelli. Muusikalist jõudu lisab kontserdile National Youth Fanfare Orchestra (NYFO) 26-liikmeline brasskooseis Hollandist. Seda kontserti saab kuulda vaid üks kord ja just Viljandis.
Imelist vokaaltehnikat demonstreerib Bulgaaria raadio meeskoori solistidest koosnev Musta Mere Doni kasakate koor. Nemad esitavad nii kasakate pärimuslugusid kui vene/bütsantsi õigeusumaa traditsioonilisi viise.

Suurim kollektiiv, kes festivalil üles astub, on 60–liikmeline National Youth Fanfare Orchestra Hollandist. Orkestri esituses kõlab renessanssmuusika kõrval valik uuemaid viise, kaasa arvatud Leonhard Bernsteini kompositsioonid. Lisaks Viljandile saab NYFO kontserte kuulata mujal Eestis, seda tänu Bert Langeleri kontaktidele ja Hollandi Kuningriigi toetusele.

Tallinna kitarrikvartett eesotsas Heiki Mätlikuga toob Viljandisse kava «Vivaldi öö» ning kontserdil kõlab 1711. aastal kirjutatud «Harmoonia inspiratsioon», mille seaded neljale kitarrile on teinud Jürg Kindle. Seegi kontsert on Bonifatsiuse gildi pööningul.

Viimastel aastatel on kavas niinimetatud kontsert-jututuba. Seekord vaatame katkendeid Charlie Chaplini filmidest ja teeme seda algupärasel moel: pildid liiguvad ning džässpianist Vladimir Võssotski esitab saateks ajastu muusikat, just nagu sajandi eest kinos. Lisaks vestab Mark Soosaar lugusid Chaplinist ja tummfilmist. See on ühtaegu hariv ja meelelahutuslik õhtu.

Kui peaks nimetama festivali peaesineja, siis on see ehk maailma vanamuusikute absoluutsesse eliiti kuuluv plokkflöödivirtuoos Conrad Steinmann Šveitsist koos ansambliga Ensemble Diferencias. Ka Steinmann on varem Viljandi festivalil esinenud. Teda võis siin kuulda kümmekond aastat tagasi, kuid tänavu on ta festivalil tänu Pro Helvecia toetusele. Steinmann mängib ka haruldasel Vana-Kreeka instrumendil aulosel. Kontserdil kõlab muusika Euroopa äärealadelt ja kava kannabki pealkirja «Euroopa piiridel». Steinmanni kontsert lõpetab ühtlasi tänavuse vanamuusika festivali.

Festivali kontsertide üksikpiletid on müügil Piletilevis, enne algust on piletid kallimad. I-punktis on saadaval viimased festivali passid. 30. juunini kestnud soodusmüügikampaania näitab, et populaarsemad ehk enimmüüdud kontserdid on Doni kasakate meeskoor, Hortus Musicus ja Tõnis Mägi ning Conrad Steinmann. Pileteid müüakse ka teispool lahte ning soomlaste hulgas on populaarseim NYFO. Viljandi vanamuusika festival on muusikapidu, kus esikohal muusika. Head maitsed on erinevad, erinevad maitsed head!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles