Leonardo da Vinci «Püha õhtusöömaajast» sai internetiprojekt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo Da Vinci «Püha õhtusöömaaeg» Milano Santa Maria delle Grazie kirikus asuval suurel ekraanil
Leonardo Da Vinci «Püha õhtusöömaaeg» Milano Santa Maria delle Grazie kirikus asuval suurel ekraanil Foto: AP / Scanpix

Kuulsa renessanssmeistri Leonardo da Vinci ühest kuulsamast teosest, «Püha õhtusöömaajast»  sai internetiprojekt ja Santa Maria delle Grazie kirikus asuvalt suurelt ekraanilt on võimalik uurida selle maali kõiki detaile.

Huvilistel on võimalik tutvuda selle maali kõrgeresolutsiooniga piltidega sellest maalist, mis on tehtud 16 miljoni pikselise digitaalkaameraga, kirjutab Yahoo news.

«Püha õhtusöömaja» internetiprojekti kuraator Alberto Artioli ütles, et kui tavalise fotoaparaadiga tehtud fotod muudavad suurendamisel pildid uduseks, siis nende tehnoloogiaga tehtud piltide puhul on see välistatud.

Ta lisas, et kõrgresolutsiooniga pildil on näha isegi selle maali esialgsed visandid, mida da Vinci tegi enne maalima hakkamist.

«Meie projekt lubab uurida lähemalt iga detaili sellest teosest, ka da Vinci visandite stiili. Näha on ka seda, milline on selle maali praegune tegelik olukord,» nentis kuraator.

«Püha õhtusöömaaeg», üks kuulsaimaid Leonardo da Vinci maale, valmis aastatel 1495–1498. Maali mõõtmed on 420 korda 880 sentimeetrit.

See on maalitud Milano Santa Maria delle Grazie kiriku söögisaali seinale. Kuna seda on sajandite jooksul mitu korda restaureeritud, on Leonardo originaalist säilinud ainult fresko kompositsioon ning mõned imepisikesed värvilaigukesed.

Osaliselt on pildi halvas säilimises süüdi Leonardo kasutatud uuenduslik värv, osaliselt marodöörid ning 1945. aasta sõjapurustused, aga kindlasti ka varem kasutatud algelised restaureerimistehnikad.

Originaalteose seisund halvenes pärast valmimist kiiresti, sest juba 1642. aasta ülestähendused märgivad, et pildist on alles ainult kontuurid, millest on väga raske aru saada.

Milanos asuvat kuulsat maali lubatakse vaatama iga 15 minuti tagant 25 inimest, mis teeb aastas kokku 320 000 inimest.

Maali vaatama tulnud läbivad filtreerimissüsteemi, mis aitaks vähendada kuulsa teose juurde kantavat tolmu ja niiskust.

«Üha rohkem inimesi sooviks Leonardo da Vinci kuulsat «Püha õhtusöömaaega» näha, kuid teose säilitamise eesmärgil peame seda piirama. Meie internetiprojekt võimaldab selle teosega nüüd interneti vahendusel tutvuda, ilma, et peaks Milanosse sõitma,» lisas kuraator Artioli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles