Ska Faktor soojendab lõunamaiste rütmidega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii keskmise vanuse kui tegutsemisaja poolest noor bänd Ska Faktor esitles eelmisel nädalal oma esimest plaati. Pildil astuvad ska-muusikud üles kevadisel Nokia Extreme Partyl Riias.
Nii keskmise vanuse kui tegutsemisaja poolest noor bänd Ska Faktor esitles eelmisel nädalal oma esimest plaati. Pildil astuvad ska-muusikud üles kevadisel Nokia Extreme Partyl Riias. Foto: Emil Oja

Ska Faktor on nii keskmise vanuse kui ka tegutsemisaja poolest noor kollektiiv, kuid fänne sel jagub – vaadake või nende kogukonda Orkutis. Ohtralt publikut jagus ka bändi plaadiesitlusele 18. oktoobril Von Krahlis.

Kuigi formaalselt võib bändi vanuseks lugeda kolm aastat, on sellisel kujul, nagu plaadilt kuulda, muusikat tehtud napp aastake. Enne kui tromboonimängija Taavi Otsus mikrofoni haaras, tehti peaasjalikult kavereid ning laulis Rebecca Kontus, kelle tee läks bändist lahku erinevate muusikamaitsete tõttu. Ska aga hakkas poistele üha enam meeldima.

Ska-rokk, ska-estraad?

Sõnaühend «ska» bändi nimes ei ole tõepoolest niisama, vaid märgibki kuuma, Jamaicalt pärit tantsumuusikastiili. Millise ska’ga tegemist, tekitab netifoorumis rada 7 päris pika diskussiooni: ska-pop, ska-rokk, ska-estraad? «Loomulikult on see segu. Esialgne ska-muusika on päris primitiivne ja koosneb teistsugustest asjadest. See, kuidas meie ska’d näeme ja milline muusika meie ska-maitset on mõjutanud, kajastub meie plaadil,» selgitab Taavi.

Kuid see ei ole veel kõik. Noorukesele bändile ei anta netis asu: kes võrdleb Ska Faktorit Rock Hoteliga (iseenesest ju tunnustus), kes teiste noorte tegijatega ja kes hoopis Meie Mehega seoses humoorika promopildiga. «Sellest hetkest, kui ansambel hakkab tegema eestikeelset muusikat, on alati vastakaid arvamusi,» kommenteerib bändi pesamuna Taavi. «Igaühel on õigus arvata seda, mida soovib.»

Kuna esimene plaat kujunes välja lihtsalt aja jooksul kirja pandud muusikast, siis järgmise albumi nimeks pakub Taavi naljatades välja sõnademängu «See ei ole niisama (päriselt ska)». «Tahame sinna stiili juurte juurde tagasi jõuda,» tunnistab ta.

«Torud ja viled»

Ska Faktori liikmed õpivad kõik või on õppinud Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis ja jätkanud haridusteed muusikaakadeemias. Noormeeste keskmine vanus on 22. Kõik bändi «torud» on pärit Põltsamaalt, mis selgitab ka plaadi n-ö boonusträkki Põltsamaa ühisgümnaasiumi puhkpilliorkestriga.

Ühtlasi paneb see fantaseerima, kas kunagi tulevikus võiks veel mõnd orkestriprojekti näha-kuulda. «See oleks hästi vahva. Kontserdikülastajale mõjub hästi, kui kogu aeg midagi uut ja põnevat sünnib, aga praegu on see kindlasti alles tulevikuteema,» haarab Taavi ideest õhinal kinni.

Kuna kõik bändi liikmed alles õpivad, siis teeb nii mõnigi kaasa mitmes muusikaprojektis. «Kui energiat jagub, jääb aega katsetada ja proovida, siis tuleb see kasuks ka sellesama ansambli jaoks. See on konkreetselt hariduse omandamine muusikavaldkonnas,» kiidab Taavi mitmel rindel tegutsemise heaks.

Ska Faktori siiani popim lugu on «Isemoodi tüdruk», mis ka Raadio 2 edetabeleid vallutanud. Selle kohta jutustab Taavi saksofonistilt Märdilt kuuldud loo, kuidas too oli kalal käies kalapaadist kuulnud just sedasama laulu. «Kui juba jõe peal kuuled oma lugu, siis kuskil on midagi laiali läinud.»

Jõgi on ilmselt ekstreemne koht, kuid kontsertidel on küll üha enam silma hakkamas tuttavad näod, kes bändi tegemisi toetavad. «On hea teada, et ei tee niisama asja, vaid lähed kellelegi korda,» peab Taavi tagasisidet oluliseks.

Lood aga on levinud, küll internetis, küll käest kätte, ning nii on üheks huvigrupiks kujunenud firmad. «Meil siin päev otsa teie muusika mänginud, kas tuleksite meile esinema,» toob Taavi näite, kuid firma nime targu ei nimeta. Ühtlasi tunnistab ta, et teeb heameelt, kui kutsutakse bändi bändi pärast. «Klubides on sageli nii, et tullakse sellepärast, et kaaslane leida, kuid laval toimuv ei huvita üldse.»

Uue plaadi mõnusalt rütmikad lood tõstavad tuju ka sõnu kuulates. «Ei saa väga tõsiselt seda asja võtta, teinekord tuleb natuke ka nalja teha, enda ja teiste jaoks. Kuivõrd see välja on tulnud, otsustab juba kuulaja,» jutustab Taavi, kes on ka enamiku lugude autor.

Tee kuulajani

Kuigi noor bänd, ei ole Ska Faktor osa võtnud ühestki võistlusest, vaid püüdnud tuntust saavutada teisiti. «Väga raske on hinnata eri žanritest ansambleid. Kuidas võrrelda omavahel näiteks metal- ja ska-bändi? Ja mis see otseselt annaks? Kui võidad, saad tähelepanu, aga kui ei, tekib küsimus, mis ma siis halvemini tegin,» arutleb Taavi Otsus.

«Kui juba oled kellelegi end nähtavaks teinud, siis võimalused avanevad juba ise,» leiab ta. «Lihtsalt ise tuleb avalöök teha.» Plaadi tegemisega on bändil pisut vedanud ka – poolteist suvist kuud Erki Sepa stuudios salvestatud plaati toetas mänedžer Emil Oja.

Detsembri alguses on Ska Faktor kutsutud PÖFFi lõpupäevadel ühele filmiesitlusele rahva tuju heaks tegema. 2. ja 3. novembril võib Ska Faktorit kuulda Saare- ja Hiiumaal. «Vaikselt hakkab graafik tihedaks minema.»

Ska Faktor

Koosseis:

Taavi Otsus – laul ja tromboon

Juss Kaarepere – kitarr

Dmitri Gornakov – basskitarr

Elvis Jakobson – trummid

Märt Ääremaa – saksofon

Peep Geraštšenko – trompet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles