Sülg paljastab inimese vanuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sülg paljastab inimese vanuse
Sülg paljastab inimese vanuse Foto: SCANPIX

Inimene võib võltsida oma sünnitunnistust ning lasta teha näomuutmise operatsiooni, kuid süljetestis võib ta ikka vahele jääda.

USA California ülikooli uurimisrühm tegi katsed mis näitasid, et sülg paljastab inimese vanuse, kirjutab Helsingin Sanomat.

Uurijad jõudsid sülje ja ea seose jälile uurides identsete kaksikute seksuaalseid suundumusi.

Nad otsisid katseisikute DNAst märke söömisharjumuste, stressi ja muude keskkonnategurite põhjustatud geeniaktiivsuse muutustest, mis võiksid selgitada seksuaalsete suundumuste erinevusi. Need muutused on näha DNA metülatsioonis.

DNA metülatsioon on üks geenide sisse- ja väljalülitamise viise, milles metüüli molekulid kinnituvad genoomi.

Teadlased avastasid üllatuseks, et metülatsioon kasvas teatud geenipiirkondades koos kaksikute vanuse kasvuga. Esmaste andmete kinnitamiseks tehti kontrollkatse juhuslikult valitud katsealustega ning saadi sama tulemus.

Pärast seda valis uurimisrühm kaks geeni, kus seos ea ja metülatsiooni vahel oli tugevaim ning tegid selle põhjalt arvutimudeli.

Kui arvutimudelile lisati andmed süljenäidiste kohta, suutis mudel anda katsealuste ea viie aasta täpsusega.

Teadlaste arvates saab seda uut tehnikat rakendada krimiuuringutes. Samas saaks selle abil määrata ka inimeste bioloogilist vanust, mis ei pruugi tegeliku vanusega sama olla.

Bioloogiline iga näitab inimese organismi seisukorda, kronoloogiline iga aga elatud aastaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles