Isa tahtis Barack Obamat adopteerimiseks anda?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

Kenyast pärit Barack Hussein Obama sõnas 1961. aastal USA migratsiooniametnikele, et tahab sündimata lapse anda pärast sündi adopteerimiseks.

Obama naine Ann Dunham ootas siis tulevast USA presidenti Barack Obamat, kirjutab The Telegraph.

Hiljuti leitud vanadest dokumentidest paljastub, et USA presidendi Barack Obama isal oli Hawaiil ülikoolis õppides majanduslikke raskusi.

USA migratsiooniametnikud kahtlustasid, et 24-aastasel Kenya päritolu moslemil Barack Hussein Obamal on rohkem kui üks naine.

Honolulu migratsiooniametnikud küsitlesid Obamat, kes sõnas, et oma Kenyas elavast naisest on ta lahku läinud. Ta lisas, et ta ameeriklannast abikaasa Ann Dunham on viiendat kuud rase, kuid nad plaanivad lapse pärast sündi anda adopteerimiseks.

«Barack Hussein Obama ameeriklannast naine on rase ja kuigi nad on abielus, ei ela nad koos. Ann Dunham esitas Päästearmeele palve, et tal aidataks laps adopteerida,» seisab Honolulu migratsiooniameti 1961.aasta dokumendis.

Väljaande The Boston Globe toimetaja Sally Jacobs kirjutas president Obama isa elust raamatu. Raamat kannab pealkirja « The Other Barack, The Bold and Reckless Life of President Obama's Father» ja see ilmub järgmisel nädalal.

Selles on ka seik, et Obama vanem tahtis poega adopteerimiseks anda.

Obama ja Dunham ei andnud oma poega ära. Pole teada, kas nad tõesti kaalusid lapse adopteerimiseks andmist või rääkis isa Obama selle loo, et rahustada USA migratsiooniametnikke.

Paari sugulaste sõnul ei jõudnud mitte kunagi nendeni informatsioon, et paar oleks tahtnud oma poega ära anda.

Valge Maja endise pressiesindaja Robert L. Gibbsi sõnul ei ole president Obama kunagi kuulnud, et vanemad tahtsid temast loobuda. Valge Maja ei kavatse uurida, kas Ann Dunham võttis Päästearmeega ühendust. Gibbsi sõnul on president kindel, et ta ema seda ei teinud.

Dunham oli nüüdse USA presidendi sündimise ajal 18-aastane.

1960. aastatel oli USAs tumedanahalise mehe ja valgenahalise naise abielu tabu. Erinevate rasside vahelised abielud oli keelatud 22 osariigis. Hawaiil tohtisid erinevatesse rassidesse kuulujad abielluda, kuid mustanahalisi oli sealse elanikkonna hulgas minimaalselt, vaid kaks protsenti.

Ann Dunham oli ta pereliikmete sõnul üsna mässumeelne ning valmis trotsima kõiki raskusi.

Presidendi isa aga võis kaaluda poja adopteerimiseks andmist, kuna tal oli varasemast Kenyas kaks last ning USAs suured rahaprobleemid.

Hiljem paljastus, et Barack Hussein Obama oli oma keenialannast naise Grace Kezia Obamaga abielus ka siis kui ta elas juba USAs. Ann Dunham sai sellest teada aastaid hiljem.

Obama vanem kuulus Kenyas Luo hõimu, kus mitmenaisepidamine on tavaline.

Barack Hussein Obama läks 1962. aastal oma majandusdoktori kraadi kaitsma Harvardi ülikooli, jättes naise ja poja Hawaiile.  Dunham andis lahutuse sisse 1964. aastal ja Obama oli nõus lahku minema.

Paar kuud hiljem abiellus nüüdse presidendi isa oma kolmanda naise Ruth Beatrice Bakeriga. Pulmad toimusid Kenyas.

Dunham abiellus 1965. aastal Indoneesia päritolu Lolo Soeteroga ja perekond kolis Jakartasse.

Barack Obama sündis 4. augustil 1961. aastal Hawaiil Honolulus.

Temast sai USA esimene tumedanahaline president 2009. aasta jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles