Tänavune line-tantsu festival jääb viimaseks

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sassi tallis tantsitakse sel nädalavahetusel line-tantsu festivalil viimast korda.
Sassi tallis tantsitakse sel nädalavahetusel line-tantsu festivalil viimast korda. Foto: Erakogu

Sel laupäeval ja pühapäeval toimub Pärnus ja Pärnumaal Sassi tallis 12. Eesti line-tantsu festival, mis jääb küll sellisel kujul viimaseks, ent pakub tantsijaile mõningaid üllatusi.

“Line-tantsu festivalile eelnenud kantrifestival lõppes tosina korraga ja nüüd on aeg line-tantsu festivaliga pärast 12. korda otsad kokku tõmmata,” sõnas festivali korraldaja Kaie Seger.

Üritavad uut Guinnessi rekordit

Seger lubas, et kuigi ühe festivaliga saavad asjad ühele poole, ei tähenda see sugugi, et Pärnus järgmisel suvel ei tantsitaks.

“Festival jätkub uue nime ja totaalselt uue ideega uues asupaigas,” lubas Seger. “Tahaks isegi festivalist rõõmu tunda ja selleks on vaja seda teha teisel kujul. Järgmisel aastal saavad Sassi talli inimesed ja hobused meist lõpuks puhata.”

Seger ei nõustunud täpsustama, milline uus festival olema hakkab, sõnas vaid saladuslikult, et uue aasta üks märksõna on Guinnessi rekordi püüdmine.

Sel aastal rekordit püüdma ei minda, sest Segeri kinnitusel on pikima line-tantsu rivi rekord endiselt eestlaste käes ja iseendaga pole mõtet konkureerida.

Viimane line-tantsu festival algab laupäeval kell 11 Pärnus tantsulise rongkäiguga piki Rüütli tänavat. Tantsijad kogunevad Rüütli platsile, kust suunduvad Rüütli ja Pühavaimu tänava kaudu tantsulises rongkäigus Steineri aeda, kus toimub festivali avakontsert.

“Võtame küll tänavust festivali varasemast tagasihoidlikumalt, kuid sellist rongkäiku oleme 12 aasta jooksul vaid korra teinud, seega on see nii tantsijaile kui pealtvaatajaile kindlasti omaette elamus,” märkis Seger.

Steineri aias teeb muusikat noorteansambel Kickin Chicks ja tantsitakse vabas vormis line-tantsu. Kes seda kunsti veel ei oska, saab kohapeal õpetussõnu. Samas näidatakse ette, kuidas tantsida pärastlõunal Sassi tallis pikas line-tantsu rivis.

Kui kõik Pärnus toimuv on tasuta, siis pärastlõunase Sassi talli programmi jaoks tuleb soetada festivali pääse.

Festival tuleb Balti-ülene

Seger tõstis esile, et kui varasematel aastatel on Eestis käinud nii mõnigi line-tantsu täht kaugelt maailmast, on seekord esimest korda kohal Baltimaade parimad õpetajad.

“Mõtlesime, et ei olegi naabreid varem kutsunud, ja nüüd on selleks tõesti viimane võimalus,” rääkis Seger. “Festivali põhiolemus on ju endiselt, et mida rohkem tantsu, seda parem: naudime vana ja õpime uusi tantse juurde.”

Nii saab Sassi tallis õppida töötubades line-tantse Eesti parimate kõrval Leedu treenerite Ruta Zidziuniene ja Renata Janusoniene juhendamisel ning lätlaste Iveta Kalnina ja Dzintra Rozite näpunäidete järgi.

Laupäeva pärastlõunal sätitakse Sassi talli tantsuplatsile pikk tantsurivi, mis sedakorda moodustab erandina spiraali, mitte ei laotu külateele pikaks. Õhtul näeb traditsioonilist Sassi talli ratsa-show’d.

Kui pühapäeva hommiku veedavad line-tantsijad samuti Sassi tallis, siis õhtuks kolitakse Pärnu kuursaali, et pidada maha veel Pärnu viimase line-tantsu festivali järelpidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles