Nuhkimisskandaal viis Briti lehe sulgemiseni

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitleja Hugh Grant, kelle telefoni News of the World pealt kuulas, soovis, et leht enam iial tema nime ei mainiks. See soov saab täietud – Suurbritannia suurima tiraažiga ajalehe viimane number ilmub pühapäeval.
Näitleja Hugh Grant, kelle telefoni News of the World pealt kuulas, soovis, et leht enam iial tema nime ei mainiks. See soov saab täietud – Suurbritannia suurima tiraažiga ajalehe viimane number ilmub pühapäeval. Foto: AP/Scanpix

Briti kõmuleht News of the World, mida süüdistatakse telefonide pealtkuulamises, annab pühapäeval välja oma viimase numbri, teatas uudistekanal BBC eile õhtul.



News of the Worldi on viimastel päevadel süüdistatud selles, et nad kuulasid eradetektiiv Glenn Mulcaire’i abil pealt 2002. aasta märtsis röövitud ja sama aasta septembris tapetuna leitud 13-aastase Milly Dowleri telefoni kõneposti jäetud sõnumeid, et hankida materjali eksklusiivseteks lugudeks, vahendas BBC.

Veel enam: kui kõneposti jäetud sõnumite limiit hakkas täis saama, siis kustutati sõnumeid. See andis tüdruku vanematele asjatu lootuse, et nende laps võib veel elus olla. Milly tapja, sarimõrvar Levi Bellfield, mõisteti tänavu 23. juunil eluks ajaks vangi. Seoses kohtuprotsessiga tuli kõneposti häkkimise juhtum avalikuks ning põhjustas üldsuse ja reklaamiandjate suure pahameele.

Ilmus 168 aastat

News of the World, üks maailma loetavamaid ingliskeelseid väljaandeid, kuulub korporatsioonile News International, mille portfellis on veel sellised Inglise väljaanded nagu The Sun, The Times ja The Sunday Times. News International omakorda kuulub koos Fox Newsi, The Wall Street Journali, The New York Posti, Harper Collinsi ja lugematute teiste meediakanalitega magnaat Rupert Murdochi konsortsiumi News Corp.

Üheksa aasta taguse kõneposti häkkimise juhtumi avalikuks tulemine andis mainelanguse ja peatatud reklaamitellimustega kontserni rahalehmale News of the Worldile ränga hoobi, vahendab Sky News. Reklaamiboikoti kuulutasid lehele Ford, Mitsibushi, The Co-operative Group, Vauxhall, Lloyds Banking Group, Virgin Holidays jt. Pärast boikoti algust langes News Corpi aktsia New Yorgi börsil neli protsenti.

Eile õhtul teatas News Internationali juhatuse esimees James Murdoch aga üllatuslikult, et pühapäeval ilmub 168 aastat ilmunud News of the Worldi viimane number.

Murdochi sõnul on kogu hea, mida leht tegi, ära rikkunud väär, koguni ebainimlik käitumine, mis ei sobi firma põhimõtetega.

BBC andmeil ei avaldata lehe viimases numbris ainsatki reklaami – reklaampinnad annetatakse heategevusele.

Skandaale oli ennegi

Briti tabloide, ilmselt maailma kõige kõmulisemat ajakirjandust, pole kunagi liiga puhaste kätega tehtud ning News of the World on telefonidesse häkkimist kasutanud juba aastaid. 2007. aastal avaldas News of the World pealtnäha tühise lookese prints Williami põlvevigastusest – sellise, mida esiküljele sättides lehte müüa.

Kuid sedakorda avastasid kuninglikud ametisikud, et see lugu ei saanud lekkida muidu, kui keegi pidi printsi telefonikõnesid või kõneposti pealt kuulama. Järgnenud uurimise tulemusena mõisteti toimetaja Clive Goodman ja eelmainitud eradetektiiv Mulcaire 2007. aastal vangi, kirjutab CNN.

Selgus, et News of the World on aastate jooksul pealt kuulanud kuningliku perekonna ja nende lähedaste ning teenijate telefonikõnesid. Samas saatus on tabanud avaliku elu tegelasi, näiteks modelli ja näitlejat Elle McPhersonit ja filmitäht Hugh Granti. Sellisel puhul pole publik eriti nördimust avaldanud, sest meediastaaride eraelu puudumine oleks just kui üks nende ametiga kaasas käivaid paratamatusi.

Grantil sai lõpuks siiski mõõt täis ja ta pöördus politsei poole, kirjutab vasakpoolse kallakuga The Guardian. Mais tõestas politsei, et näitleja telefoni on tõesti häkitud ning juurdepääs on saadud telefoniraamatule, PIN-koodidele ja pangakonto väljavõtetele.

Grant teatas, et kui ta peaks kohtuasja tabloidi vastu võitma, ei nõuaks ta kahjutasuks raha, vaid garantiid, et väljaanne enam iial tema nime ei maini. Ta eitas meedia mõju filmide edule. «Selliste filmide nagu näiteks «Armastus on see» edu taga on 97 protsenti head tööd, kaks protsenti promo – näiteks treiler jms – ning vaid protsent meediat. Me ei vaja tabloide ja mida rutem nad uksed kinni panevad, seda parem,» teatas Grant Guardianile.

Daily Telegraph on leidnud kinnitust, et kõmuleht murdis sisse ka Afganistanis ja Iraagis hukkunud sõdurite lähedaste telefonidesse.

Samuti on ajalehe väitel tabloidi heaks töötanud eradetektiivi Mulcaire andmebaasides tõestus 2009. aasta Londoni terrorirünnaku ohvrite ja nende lähedaste telefonide ründamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles