Austraaliast leiti eelajaloolise vombati jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraaliast leiti eelajaloolise vombati jäänused. Kunstniku nägemus sellest loomast
Austraaliast leiti eelajaloolise vombati jäänused. Kunstniku nägemus sellest loomast Foto: Wikipedia.org

Paleontoloogid avastasid Austraaliast eelajaloolise hiidvombati jäänused.

Need taimesööjatest kukkurloomade vombatite kauged esivanemad elasid kaks miljonit aastat tagasi, kirjutab news.com.au.

Teadlaste sõnul olid hiiglaslikud vombatid  - Diprotodon optatum´id - sama suured nagu tänapäeva neljarattaveoga autod ning kaalusid kolm tonni.

Suure looma luud leiti Queenslandi osariigist.

Ekspertide sõnul on see viimaste aastate tähtsaim paleontoloogiline leid, kuna skelett on terviklikult säilinud. See on esimene kord, mil selle looma täiuslik skelett leiti.

Need loomad elasid praeguse Austraalia aladel 2,5 miljonit kuni 40 000 aastat tagasi. Esimesed Austraaliasse saabunud inimesed küttisid vombateid söögiks.

«Avastasime läbi aegade suurima ja täiuslikuma eelajaloolise kukkurlooma skeleti,»  lausus New South Walesi ülikooli teadlane Mike Archer.

Archeri sõnul olid need loomad väga suured ning neil olid kõhul kukrud.

«Kui tahate ette kujutada, milline see loom välja näha võis, siis peate silma ette manama looma, kes oleks nagu steroide tarbinud ja selle tõttu suureks muutunud,» jätkas uuija.

Hiigelvombati jäänused kaevati välja Põhja-Queenslandis Floraville Stationis, mida tuntakse kui paika, kus on rohkelt fossiile.

Paleontoloogide arvates võib see piirkond endas peita suurt hulka faunat ja floorat, mis kunagi Austraalias eksisteeris. Iga sellise asja leid lisab väärtuslikku informatsiooni, et miks need suured loomad välja surid. Oletatakse, et inimesed küttisid nad surnuks  või siis on kõige taga kliimamuutus.

Leid viidi Queenslandi Riversleigh Fossil Centre´isse, kus seda uuritakse ja välja pannakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles