Öeldakse, et taaril on tervendav vägi. Taar ja kali on olnud Eestis igapäevasteks jookideks - taari joodi Lõuna-Eestis ja saartel, kalja rohkem Põhja-Eestis. Mõdu oli aga vanaks pidulikuks joogiks. See keedeti kokku veest ja meest ning lasti mõni nädal käärida. Kuumadel suvepäevadel mõjuvad need joogid tänagi värskendavalt.
Muuseum kogub kaljaretsepte
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13. juulil toimub Raadi mõisapargis üritus Taari linn Tartu, kus oma tooteid tutvustavad kalja ja mõdu tegijad.
Sel puhul kutsub Eesti Rahva Muuseum üles inimesi saatma teie peres kasutatavaid või kasutusel olnud kalja- ja mõduretsepte ning kirjeldusi, kuidas ja mis puhul neid jooke teie peres joodud on.
Kellel oma retsepte võtta pole, on oodatud kirjutama kalja joomise lugusid nii kollaste kaljavaatide taga järjekorras seismise ajast kui ka tänapäevast.
Lugude ja retseptide saatjate vahel loositakse üritusel välja ka auhinnad.
Kaastöid koos esitaja nime ja kontaktidega ootab muuseum 12. juulini e-postiaadressil tiina.tael@erm.ee