Kihnlased tähistavad kalurite päeva merepeoga

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnlased korraldavad merepeo. Pildil tervitavad kihnlased Kihnu Jõnni kuju avamist Pärnu jahtklubis.
Kihnlased korraldavad merepeo. Pildil tervitavad kihnlased Kihnu Jõnni kuju avamist Pärnu jahtklubis. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kalurite päeva asemel peavad kihnlased taas merepidu, et tutvustada oma pärimuskultuuri ja tavasid ning elu poole tuhande püsielanikuga saarel, ürituse kava on tihe ja kaasa saab lüüa juba kesknädalast.

“”Kihnu mere peol” näeb-kuuleb seda, mis Kihnu kultuuriruumis on tähtis: nii käsitööd, laulu, tantsu, pillimängu kui rahvarõivaid, pakume rahvuslikke toite, tutvustame meeste tavakohaseid elatusalasid, nagu kala- ja hülgepüük, meresõit,” rääkis saare suurürituse üks korraldajaid, SA Kihnu Kultuuriruumi tegevjuht Mare Mätas.

Mätase sõnutsi on peo tippsündmus 1864. aastal ehitatud malmist majaka avamine külastajatele Kihnu Kultuuriruumi koostöös Eesti veeteede ameti kui tuletorni haldajaga.

Heinakuu teisel nädalavahetusel tipnevad üritused saavad sissejuhatuse kolmapäeval, kui huvilised tutvuvad ringsõidul saare tugipunktidega ning kooli- ja rahvamajas algavad Kihnu laste pilliõppepäevad.

Õhtul on pärimuskultuuri keskuses Metsamaa talus Janika Orase ja folklooriansambli Kihnumua regilauluõpituba.

Neljapäeva õhtul annavad pilliõppel olnud koos Mari Kalkuniga kontserdi sadamas jõujaamas.

Reedel saavad huvilised tõusta maast 29 meetri kõrgusele majakasse, rahvamajas peetakse aru avamere tuuleparkide ja Kihnu kui pärimuspiirkonna seotuse üle.

Muuseumis avatakse hülgepüüki kajastav näitus ning päikeseloojangu eel löövad jõujaamas tantsu-laulu lahti Audru Jõelaevanduse Punt ja Kihnu Virve pereansambel.

Laupäeval kõlab üle sadamaala muusika ja laul, samas peetakse rahvusliku toidu ja käsitöö laata. Saab kaasa elada Kihnu jooksule startinutele ja kalurite omavahelisele mõõduvõtmisele ning õhtul taas jalga keerutada.

Suurüritus lõpeb pühapäeval jumalateenistuse ja surnuaiapühaga kalmistul. Mälestatakse kalureid, meresõitjaid, laevaehitajaid, hülgekütte, kes kas voogude rüpes või maamullas igavest und magavad.

SA Kihnu Kultuuriruum korraldab koostööüritust “Kihnu mere pidu” teist korda. Eelmisest saadud kogemused on kulunud marjaks ära ja ajastus, juuli teine pühapäev, järgib nõukogude ajast edasi elanud tava pidada just sellal merega seotud elukutseid väärtustavat kalurite päeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles