USA kodutud läksid kerjamiskeelu pärast kohtusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kodutud läksid kerjamiskeelu pärast kohtusse
USA kodutud läksid kerjamiskeelu pärast kohtusse Foto: SCANPIX

USAs Virginia osariigis Charlottesville`is algatasid kohtuasja viis kodutut mees, kelle sõnul on uus kerjamiskeeld vastuolus USA põhiseadusega ning rikub nende inimõigusi.

Grupi juhiks on 50. eluaastates kirjaoskamatu Albert Clatterbuck, kirjutab foxnews.com.

Charlottesvilles´i linnapea Dave Norris kehtestas kerjamiskeelu linna tähtsamates kohtades.

Need mehed kerjasid seni Charlottesville´i kesklinnas asuvas ostukeskuses, mis USA turismibrošüüride andmetel on selle riigi üks ilusamaid ja edukamaid.

Ostukeskuses on mitu luksuslikku restorani, unikaalset kaupa pakkuvaid butiike ning purskkaevud.

Kuid uue seaduse kohaselt ei tohi seal raha ega muid asju kerjata ei sõnaliselt, käsi välja sirutatult, peakatet või nõud käes hoides.

Clatterbucki ja ta kaaslaste, Christopher Martini, Earl McCraw, John Jordani ja  Michael Sloani sõnul keelas ostukeskuse neil endale ülalpidamist teenimast.

«Kõik kaebajad sõltuvad mingil määral kaaskodanikelt saadavast rahast,» seisab kohtudokumentides.

30., 40. ja 50. eluaastates olevate meeste sõnul tahavad nad kohtu kaudu saada kompensatsiooni, kuna nad kaotasid töö.

«Nad soovivad õigluse jalule seada. Tegemist ei ole lihtsalt kodutute probleemiga, vaid üldise probleemiga, mida inimesed tohivad teha avalikes kohtades ja mida mitte. Kohalikud elanikud on kerjajate vastu negatiivselt meelestatud. Nende arvates ei viitsi need mehed lihtsalt tööd teha,» lausus kodutute advokaat Jeffrey Fogel.

Fogeli sõnul meenutab praegune juhtum 20. sajandi alguse mustanahaliste inimõiguste eest võitlemise juhtumeid.

«Need mehed on nii vaimselt kui füüsiliselt võimelised tööd tegema. Kuid neil on õigus valida oma elustiil ning elada vastavalt sellele,» jätkas advokaat.

Fogel jätkas, et kerjamiskeeld on osa USA laiemast sotsiaalsest trendist, mis tahaks kõik kodutud ja kerjused olematuks teha.

«Suur osa inimesi sünnib hõbelusikas suus ning suur osa neist on terve oma elu ei tee mitte midagi. Need mehed kerjavad ausalt,» nentis advokaat.

Charlottesville´i linnapea Dave Norris lisas, et uus seadus keelab kerjustel ja kodututel kerjata linna kahes tähtsamas sõlmpunktis. Kuid kerjused võivad oma «tööd» teha linna vähemtähtsates kohtades.

«Keeld käib ka tänavamuusikute ning heategevuseks avalikult raha kogujate kohta. Meie eesmärgiks ei olnud ebaõiglane keeld kodututele. Kui seda seadust järgitakse, ei teki probleeme,» lisas Norris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles